Суспільство
13 жовтня 2020
Кремінь про інцидент в одеській гімназії: «Це відповідь, якій мові насправді потрібен захист»
Будь-які прояви дискримінації людини, в тому числі за мовною ознакою, мають бути покараними.
news-image

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вимагає від Міністерства освіти і науки провести роз’яснювальну роботу з усіма навчальними закладами з приводу інциденту в гімназії №4 Одеси.

Про це пише Укрінформ.

«Звертаюся до Міністерства освіти і науки з вимогою провести відповідну роз’яснювальну роботу з усіма навчальними закладами, щоб попередити та не допустити подібних випадків утиску здобувачів освіти. Вважаю, що будь-які прояви дискримінації людини, в тому числі за мовною ознакою, мають бути покараними», - зазначив Кремінь.

Він нагадав, що вчителька гімназії №4 міста Одеса дозволила собі неприпустиму поведінку з дитиною через українську мову.

Кремінь наголосив, що «це відповідь на питання, яку насправді мову намагаються утискати та яка потребує державного захисту в Україні».

«Як Уповноважений із захисту державної мови, освітянин і батько, заявляю, що подібні вчителі, вихователі чи методисти, які все ще дозволяють собі так поводитися з дітьми, не мають жодного права обіймати такі посади. Нагадую, що відповідно до законів України «Про освіту» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою навчального процесу є і буде українська», - зауважив Уповноважений із захисту державної мови.

Також він подякував департаменту освіти та науки Одеської міськради та директорові школи за оперативну реакцію – звільнення вчителя.

Як повідомлялося, аудіозапис інциденту, що стався минулого тижня в гімназії №4 на вул. Болгарській, був опублікований Фейсбук-групою «Батьки SOS». Учениця, яка забула вдома альбом для малювання, сказала про це викладачці українською мовою.

За це викладач спочатку почала її лаяти, а згодом грубо відшпетила: 

«Бачите, що у нас коїться. Вона розмовляє українською мовою, так виходить, що вона вища за нас. Альбом не принесла, малюнки не принесла, а права качає. І мовою буде прикриватися тут мені ...», - сказала дівчинці викладач.

У своєму Фейсбуці директор міського департаменту освіти і науки Олена Буйневич поінформувала, що після скандального інциденту в гімназії №4, де викладач малювання влаштувала булінг школярці за відповідь на уроці українською мовою, директор навчального закладу звільнила працівницю.

До речі, кулінарний гуру Євген Клопотенко дає покрокові поради, як легко перейти на українську мову. "Лише 6 пунктів, і 50% вашого життя зміниться". Зараз кожен свідомий громадянин землі, на якій живе, свідомий і того, що на цій землі є власна культура, мова, звичаї і традиції. І, попри все це, українська  почасти звучить як іноземна, або взагалі не звучить там, де їй дано бути.

Нагадаємо: Уляна Супрун: «Знецінення мови — улюблений інструмент у гібридній війні росіян». Масштаби російської пропаганди такі великі, що якщо ми просто закриватимемо очі, то одного дня ризикуємо прокинутися в повністю фейковому світі, де вже ніхто не зможе відрізнити правду від брехні.

Також ми повідомляли, що румуни з України поскаржилися Бухаресту на «примусову українізацію» та адмінреформу. Автори звернень стверджують, що румуни в Україні, яких налічується близько 500 тисяч і вони є другою національною меншиною в країні після російської, "піддаються добре організованому систематизованому процесу примусової українізації".

Читайте також:У МОН представили новий стандарт базової середньої освіти: що про це варто знати