Події
15 жовтня 2020
Речниця Зеленського виграла справу про хабар в КНУ Шевченка. Вона заявила, що за захист кандидатської потрібно 200 доларів
У 2016 році Мендель опублікувала статтю про те, як змушена була заплатити 200 доларів своєму викладачу за захист кандидатської дисертації.
news-image

Прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель виграла апеляцію у справі проти Київського національного університету імені Тараса Шевченка за свою публікацію про хабарі у закладі освіти.

Про це повідомляє «Радіо Свобода». 

15 жовтня Херсонський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Мендель та скасував попереднє рішення Херсонського міського суду. 1 квітня 2019 року суд ухвалив рішення на користь викладача КНУ Юрія Коваліва ㅡ той позивався проти Мендель про захист честі, гідності, спростування її публікації та стягнення моральної шкоди.

За що судились?

У січні 2016 року Юлія Мендель опублікувала статтю в Politico про хабарництво в КНУ та розповіла про те, як змушена була заплатити 200 доларів своєму викладачу за захист кандидатської дисертації. При цьому Мендель не зазначала імені викладача, який взяв хабар.

Однак того ж року проти Мендель подав судовий позов доктор філологічних наук та викладач університету Юрій Ковалів. Він вимагав від прессекретарки спростувати інформацію та відшкодувати моральні збитки. 

Спочатку справу розглядав Херсонський міський суд, який визнав, що інформацію про хабар викладача довести не можна, а стаття містить не твердження, а «оціночні судження».

У квітні 2019-го він частково задовольнив вимоги Коваліва: постановив спростувати деякі твердження у статті та виплатити професору тисячу гривень моральної шкоди та 1929 гривень витрат судового збору.

До речі, Сергій Северин заявив, що Кличко робить вигляд, що не знає про корупцію своїх підлеглих. Ексклюзивне інтерв'ю з лідером ГО "Стоп Свавіллю" Сергієм Северином.

Як ми повідомляли, посадовця Міністерства освіти і науки України викрито на одержанні 300 тис грн хабара. Посадовець вимагав неправомірну вигоду від представника державного підприємства за перемогу у конкурсі на здійснення дослідно-конструкторської роботи по створенню новітніх технологій з призовим фондом у 3 млн грн.

Рекомендуємо для перегляду вивчення історії корупції в Україні | NBC News Now. Вперше українською.

Читайте також:Кирило Сазонов: «Тарас Панчій - приклад того, що в житті головне не освіта»