Україна
15 жовтня 2020
ЄС: Призов жителів незаконно анексованого Криму в армію РФ - продовження політики підривання суверенітету та територіальної цілісності України
В Євросоюзі нагадали, що РФ "пов'язана міжнародним правом і зобов'язана забезпечувати захист прав людини на півострові".
news-image

Європейський Союз вважає, що призов у російську армію жителів незаконно анексованого Росією Криму є частиною зусиль із підривання суверенітету та територіальної цілісності України.

Відповідну заяву в четвер у Брюсселі зробив прес-секретар високого представника з питань зовнішньої політики та політики безпеки ЄС, пише Інтерфакс Україна.

"Російська Федерація проводить примусовий призов на військову службу жителів незаконно анексованої Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Це частина тривалих зусиль із підривання суверенітету та територіальної цілісності України з подальшими спробами насильницької інтеграції незаконно анексованого Криму і Севастополя до складу Росії, є порушенням міжнародного гуманітарного права", - заявили в ЄС.

Крім того, в Євросоюзі нагадали, що РФ "пов'язана міжнародним правом і зобов'язана забезпечувати захист прав людини на півострові".

У заяві знову нагадується про політику невизнання незаконної анексії Криму Росією. "Європейський Союз не визнає і не визнає незаконної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Європейський Союз, як і раніше, очікує, що Росія припинить усі порушення міжнародного права на Кримському півострові", - зазначається в заяві.

Прес-секретар також нагадав, що лідери ЄС на останньому саміті Україна-ЄС, який відбувся 6 жовтня, "недвозначно підтвердили, що Європейський Союз непохитно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, і покарав тих, хто несе відповідальність за тривалі порушення міжнародного права".

Як ми писали, Кулеба заявив, що Україна домагається не обміну, а звільнення кримських татар. Він запевнив, що українська сторона готова перейти до наступного раунду обміну.

Нагадаємо, США варто тиснути на Росію до повної відмови Кремля від агресивної зовнішньої політики – експерти. Понад шість років міжнародне співтовариство закриває очі на пряму і безпосередню відповідальність Москви за збройну агресію і багатовекторну війну проти України.

До речі, Камала Харріс вважає, що Росія спробує допомогти Трампу перемогти на виборах. Кандидатка у віцепрезиденти від демократів також звинуватила Трампа у «нападах на виборчу систему США».