Суспільство
20 жовтня 2020
Активісти вимагають засудити подільника Кличко і Густєлєва - Осипова за розкрадання бюджету
Активісти були обурені тим, що мер тримає на посаді людину, яку звинувачують у крадіжці бюджетних грошей.
news-image

Сьогодні, 20 жовтня, представники громадських організацій, зокрема "Авто Євро Сила" і "Стоп корупції", вийшли на акцію протесту з вимогою справедливого суду над над чинним чиновником адміністрації Віталія Кличка - главою Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Валентином Осиповим. Активісти були обурені тим, що мер тримає на посаді людину, яку звинувачують у крадіжці бюджетних грошей, передає наш кореспондент з місця подій. Однак у підсумку засідання суду, якого вони очікували, так і не відбулося - його перенесли на 12 листопада, так як суддя раптово пішов у відпустку.

"Кличко, Осипов, Густєлєв - корупціонери!", "Осипов і Густєлєв вкрали наші дороги з дозволу Кличко!", "Розкрадають Осипов і Густєлєв, кришує - Кличко!", "Кличко, Осипов і Густєлєв розікрали київські дороги!", "Кличко покриває розкрадання Осиповим і Густєлєвим грошей на ремонт доріг ", - з такими і подібними плакатами стояли активісти біля будівлі суду.

У коментарі журналістам вони відзначили, що розпил бюджетних коштів відбувався навіть на банальній фарбі, яку виділили для нанесення дорожньої розмітки.

Осипов - близький соратник і подільник заступника голови КМДА Олександра Густєлєва і самого мера Віталія Кличка. І сьогодні його судять за розкрадання бюджету у ті роки, коли Густєлєв очолював комунальну корпорацію "Київавтодор", а Осипов був його заступником. За даними слідства, він придумав схему, за допомогою якої гроші, виділені на капітальний ремонт доріг Києва, "пилилися" між ним самим і начальниками комунальних підприємств, що входять в корпорацію ", - розповіли учасники акції.

Також відомо, що в справ за якою сьогодні відбувається суд, були замішані начальник КП "ШЕУ Оболонського району" Олег Куликов, головний інженер КП "ШЕУ Деснянського району" Валерій Ярошевський та фіктивна власниця однієї з фірм-прокладок з виведення грошей Інна Моргун.

Проводилися ці махінації, природно, з відома і навіть з подачі, Густєлєва. Було б дивно, якби глава КК не знав, чим займається його зам. І немає сумнівів, що Густєлєв також ділився корупційною "виручкою" з мером Кличко - вони адже великі друзі. Разом ганяють на байках і паряться у лазні. Ну і безкоштовно мер не став би закривати очі на ці махінації ", - повідомили учасники протесту нашому кореспонденту.

За версією слідства, ще в 2017 році фігуранти справи під керівництвом Осипова створили злочинне угруповання, яке з 37 млн гривень, виділених з бюджету Києва на нанесення дорожньої розмітки, за допомогою корупційної схеми незаконно вивело понад 8 млн гривень собі в кишені.

Слідчі стверджують, що Валентин Осипов своїми умисними діями, що виразилися в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненим в особливо великих розмірах організованою групою, скоїв кримінальний злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 КК України. Покарання в цьому випадку - позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

У підсумку засідання суду над Осиповим так і не відбулося: за дві години до його початку суддя раптово взяв відпустку. Тепер суд відбудеться тільки після виборів - 12 листопада.

Нагадаємо, раніше Гео Лерос отримав обіцянку у прямому ефірі, що Кличко зніметься з виборів, якщо нардеп надасть докази підкупу виборців.

Також повідомляли, що нерозчищені зливові каналізації коштували Віталію Кличку кількох рейтингових пунктів.

Читайте також:Дмитро Джангіров: «Кличко, Комарницький і Тищенко хочуть забудувати висотками землі училища ім. Богуна»