Iнтерв’ю
27 жовтня 2020
Відкриті партійні списки на виборах не призведуть до революційних змін в елітах – політолог
Ексклюзивне інтерв’ю з політологом, головою правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимиром Фесенком.
news-image

Ексклюзивне інтерв’ю з політологом, головою правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимиром Фесенком.

Кор.: Як ви ставитеся до відкритої форми партійних списків на виборах? Чи допоможе це новим обличчям стати депутатами в органах місцевого самоврядування?

Володимир Фесенко: Ставлюся скоріше скептично-критично. Ще коли ця ідея тільки обговорювалася, я прогнозував, що вона не матиме суттєвого ефекту і не призведе до революційних змін в елітах, а от процес голосування, і, особливо, підрахунку голосів суттєво затягує і ускладнює. Ця виборча система допомагає тільки відомим людям, або людям з впізнаваним прізвищем. Нові обличчя можуть стати депутатами лише в тому випадку, якщо вони будуть на прохідних місцях в партійному списку.

Кор.: За роки незалежності українці жодного разу не голосували у форматі відкритих списків. На вашу думку, чи добре проходила роз’яснювальна робота серед громадськості щодо процедури голосування?

Володимир Фесенко: Ні, не зовсім добре. Повноцінного пояснення (в вигляді соціальної реклами) того, як працює нова виборча система і як правильно заповнювати бюлетень, не було.

Кор.: Який відсоток бюлетенів може бути зіпсований саме через невірне оформлення виборцем?

Володимир Фесенко: Важко сказати, будемо знати за результатами голосування. Більш вірогідно інше – значна частина виборців скоріше за все просто не обирала окремого кандидата в партійному списку.

Кор.: Щодо «5 питань від Володимира Зеленського». Чи законне таке опитування на виборчих дільницях? Чи не вважається це агітацією в день виборів?

Володимир Фесенко: Закону це не суперечить, у всякому разі прямо і формально. Але і жодних юридичних наслідків це опитування не матиме. Агітацією це не є, оскільки не має ознак закликів голосувати за ту чи іншу політичну силу. Опосередковано це могло впливати на перебіг виборчої кампанії, або на мотивацію частини виборців (правда, неоднозначно, і протилежним чином). Але по факту виявилось, що такий вплив був мінімальним – і на явку виборців, і на результати голосування.

Кор.: Чи підтримуєте ви проведення виборів в умовах карантину?

Володимир Фесенко: Сприймаю як менше зло. Від перенесення виборів проблем (правових і політичних) було б набагато більше. Від такого голосування ризиків менше (якщо дотримуватись правил безпеки), ніж від різноманітних масових заходів (концертів, футбольних матчів), та скупчення людей в різних місцях.

Кор.: Щодо Донбасу. Як бути населеним пунктам, де вибори не відбувались вже близько 10 років?

Володимир Фесенко: 10 років вибори не відбувалися тільки на окупованих територіях. І там вони можуть відбутися за українським законом тільки після деокупації.

Раніше Богдан Буткевич пояснив, чому не варто дивуватися перемозі Лозінського, який відсидів за вбивство.

Також повідомляли, що за даними екзит-полів й паралельних підрахунків, президентська партія "Слуга народу" значно втратила довіру у громадян.

Читайте також:Нардеп Гео Лерос звинуватив партію Кличка «УДАР» в підкупі киян за 300 гривень