Суспільство
30 жовтня 2020
Україна має ввести аналогічні початку травня карантинні обмеження з COVID-19 - KSE
Павло Ковтонюк відзначив тенденцію до збільшення завантаження лікарень.
news-image

Україна має ввести карантинні обмеження, аналогічні введеним після першого послаблення локдауну на початку травня, вважає керівник центру економіки охорони здоров'я KSE, екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк. Про це пише Інтерфакс Україна.

"На сьогодні, щоб стримувати поширення захворювання до такої міри, щоб наша лікарняна система могла це витримати та уникнути колапсу, потрібно ввести карантинні обмеження, які можна порівняти з тими, які були під час першого послаблення карантину на початку травня" - сказав він під час онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Ковтонюк зазначив: 

"Йдеться не про те, що перестане зростати захворюваність і смертність - ми говоримо лише про те, щоб наша система лікарень не потрапила в колапс".

За його словами, такі карантинні заходи мають бути введені превентивно і вони мають бути сильнішими, ніж ті, що були влітку цього року, набагато сильнішими, і вони мають також бути сильнішими, ніж наразі.

Крім того, Ковтонюк відзначив тенденцію до збільшення завантаження лікарень. Зокрема, на сьогодні в зоні критичного навантаження вже кожна четверта лікарня, тоді як минулого тижня це була кожна п'ята лікарня.

"Минулого тижня було 85 медзакладів, цього тижня - 117. Зона критичного навантаження означає, що в будь-який момент ця лікарня просто перестане приймати нових пацієнтів", - сказав він.

Ковтонюк навів дані, згідно з якими в зоні перевантаження, коли лікарня працює на знос і їй вже складно приймати хворих, перебувають 87 лікарень, у той час як тижнем раніше - 53, у відносній зоні безпеки - 250 лікарень, у той час як минулого тижня - 300.

"Незважаючи на те, що додаються нові лікарні, ліжка, ресурс цих медзакладів і ліжок обмежений. Тенденція до навантаження лікарень виглядає загрозливо", - резюмував він.

У свою чергу керівник ключових проектів KSE Юрій Ганіченко зазначив, що KSE зберігає прогноз смертності від COVID-19 на кінець року на рівні 20 тис. осіб і прогноз пікового навантаження на систему охорони здоров'я.

"Ми очікуємо пікового навантаження на систему охорони здоров'я на першу половину листопада", - сказав він.

Ганіченко також наголосив, що через особливості ретроспективного внесення до офіційної статистики даних про виявлені випадки захворювання на сьогодні в Україні може бути ще майже 8300 випадків захворювання, які потраплять до статистики у найближчі два тижні.

Нагадаємо, як розповів Денис Сурков: «В країні немає жодної сучасної, хоча б просто притомної, лікарні»Медик стверджує, що головна проблема України - підміна понять. Це стосується усього, не тільки медицини.