Політика
4 листопада 2020
Рада попередньо підтримала посилення відповідальності за злочини проти журналістів
Документ, зокрема, передбачає збільшення штрафів за перешкоджання журналістській діяльності.
news-image
Народні депутати Верховної Ради у першому читанні підтримали посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за злочини проти представників засобів масової інформації.

За проєкт закону № 3633 проголосували 305 народних обранців.

Ініціатором законопроєкту виступив депутат від «Батьківщини» Андрій Кожем’якін. Документ, зокрема, передбачає збільшення штрафів за перешкоджання журналістській діяльності.

Так, за вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, відмову в доступі журналіста до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем депутати хочуть запровадити штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17 тисяч гривень), арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3 років.

А ось за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста відповідальність серйозніша — штраф від 17 до 34 тисяч гривень, арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі до 4 років.

Якщо такі дії вчинив посадовець, використовуючи своє положення, або група людей за попередньою змовою, то розмір штрафу становитиме від 34 тисяч до 51 тисячі гривень, обмеження свободи на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Також законопроєктом парламентар пропонує передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством журналісту та знищенням чи пошкодженням майна представнику медіа, його близьким родичам чи членам сім’ї, а також за умисне заподіяння журналісту побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень.

За такі злочини буде передбачене позбавлення волі на строк від 7 до 14 років за погрозу вбивством, насильством, знищенням або пошкодженням майна журналіста, а також його близьким родичам або членам сім'ї,

Депутати ще мають остаточно підтримати законопроєкт у другому читанні, а потім його підписати президент Володимир Зеленський.

Зазначимо, що Президенту надали доступ до закритих матеріалів у резонансній справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Також повідомляли про акцію пам'яті Георгія Гонгадзе і убитих українських журналістів. Пряма трансляція.

Читайте також:Дмитро Корчинський: «Розраховували, що ніхто не підпишеться за цих людей»