Iнтерв’ю
6 листопада 2020
Віктор Шишкін: «Продаж землі - це підрив нашого генофонду, економіки, національної свідомості»
Кореспондент Єдності поспілкувався із першим Генпрокурором України, екс-суддею Конституційного суду Віктором Івановичем Шишкіним.
news-image

Кореспондент Єдності поспілкувався із першим Генпрокурором України, екс-суддею Конституційного суду, який єдиний не підтримав зміни до Конституції у 2010 році, що намагався запровадити колишній президент Віктор Янукович, Віктором Івановичем Шишкіним.

Кор.: Скажіть будь ласка, як Ви можете прокоментувати рішення суду щодо декларацій, які він ухвалив?

Віктор Шишкін: Там же мовиться про боротьбу з корупцією. Сам закон повинен такий бути, і правильно, але є положення в ньому, які антиконституційні, закони не повинні суперечити Конституції. Тому Конституційний суд деякі положення цього закону визнав неконституційними. І зробив це правильно. Вчора я у численних ЗМІ про це казав. Просто сьогоднішня банда хоче використати момент, вони оцю ненависть людей до корупціонерів використовують у своїх цілях,  і хочуть все списати на Конституційний суд. А що ж ви робили раніше, коли приймали ідіотські закони?! Не приймайте таких законів - і Конституційний суд не буде нічого скасовувати! Потрібно думати головою, а не іншим місцем! Що говорив професор Преображенський у "Собачому серці"? Де розпочинається руїна - в мізках. У мізках тих депутатів, які приймають безграмотні закони, а потім кажуть всім, який поганий Конституційний суд. 

Кор.: А коли суд почне розглядати законопроєкт про мову, яке рішення він має винести?

Віктор Шишкін: Я вважаю, що закон про мову, проєкт, якраз позитивний,  Конституційний суд уже два роки тому скасував закон Ківалова-Колісніченко про мову. Конституційний суд не буде займати іншу позицію, ніж він займав два роки тому, є так звана послідовність влади і прийняття рішення. Якщо був скасовний цей закон Ківалова-Колісніченко, то чому не буде із цим законом так. Я не говорю, що закон ідеальний, він  має  купу недоліків, але вони технологічного плану.

Кор.: У своїй промові ви президента назвали зрадником. Чому у вас така позиція до президента?

Віктор Шишкін: Я його і вчора назвав зрадником. По-перше, продаж української землі в такий спосіб на замовлення зовнішнього управління, є зрадою  за 111 статтею ККУ. Це підрив держави та економіки, адже закон - саме про продаж землі сільськогосподарського призначення. Це та частина землі, яка  усіх годує. Усі хочуть їсти сало, хліб, помідори, а їх що, вирощувати на цьому асфальті в Києві?! Це вирощують фермери, ось вони сюди й прийшли сьогодні. Вони вирощують продукти нашого щоденного вжитку на землях сільськогосподарського призначення, і депутати прийняли закон про розбазарювання цих земель.  Це підрив нашого генофонду, економіки, національної свідомості. І усе написано в 111 статті Кримінального кодексу.

Я сьогодні згадав таку статтю, як 382 - там чорним по білому написано: відповідальність за невиконання судового рішення. Два роки тому ця стаття була доповнена четвертою частиною, де все ще конкретизовано, адже термін виконання стосується усіх рішень, так от четверта частина спеціально виділила: "невиконання рішення Європейського суду з прав людини і невиконання рішення Конституційного суду тягне кримінальну відповідальність від 3 до 8 років позбавлення волі". Тому я й кажу - Зеленський уже повинен сидіти у в'язниці, в "лук'янівці", за те, що він так "торпедує" рішення Конституційного суду.

Нагадаємо, журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва перелічила на своїй сторінці в фейсбук осіб, за допомогою яких відбувся  тотальний провал «Слуг народу» на виборах 25 жовтня 2020 року. Адже за даними екзит-полів й паралельних підрахунків, президентська партія "Слуга народу" значно втратила довіру у громадян. 

Як ми писали, більшість виборчих дільниць недоступні для людей з інвалідністю – Денісова. Вона розповіла, що в ході моніторингу було перевірено прилеглі до виборчих дільниць території, входи до будівель, де розміщені виборчі дільниці, та приміщення самих дільниць.

До речі, правоохоронці вилучили списки, за якими підкупила виборців партія «Єдність Олександра Омельченка», - джерело.