Події
6 листопада 2020
Покладання квітів до пам'ятника Ватутіну. Пряма трансляція
Кореспондент Єдності знаходиться на місці подій та проводить пряму трансляцію.
news-image

В Києві біля Верховної Ради в Маріїнському парку проходить покладання квітів до пам'ятника Ватутіну.

Кореспондент Єдності знаходиться на місці подій та проводить пряму трансляцію.

6 листопада в Києві щороку відзначають день визволення української столиці від нацистських загарбників. Саме цього дня у 1943 році війська Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна та Перша окрема чехословацька бригада під командуванням полковника Людвіка Свободи взяли місто під свій контроль, а також було створено плацдарм для подальшого визволення правобережної України. 

Перемога радянських військ під час боїв за Київ була стратегічно важливою і вплинула на подальший перебіг війни, але коштувала дуже дорого - понад 30,5 тис. радянських солдатів були вбиті, поранені або зникли безвісти, тим часом як втрати противника становили 3,8 тис. солдатів.

За підсумком операції за мужність та героїзм було нагороджено орденами і медалями 17,5 тис. бійців і командирів радянської армії. На їхню честь пізніше було названо станцію метро "Героїв Дніпра".

Організатором акції є Олена Бережна. Захід небагатолюдний. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять Ватутіну, під проводом якого звільнили Київ від німецько-фашистських загарбників. Присутні співають радянські пісні. Відбулось покладання квітів та вшанування пам'яті генерала Ватутіна. Націоналісти не прийшли на захід. Поліція слідкує за порядком.

Допоки буде тут присутня Бережна, то поліція також нікуди звідси не піде, щоб попередити можливі провокації. Наразі ситуація спокійна.

Організатори очікують провокацій. Поблизу збираються молодики і тримають в руках квіти. Поліції багато. З усіх сторін вона оточила зібрання.

Бережна прокоментувала, що буде й надалі відстоювати в судах перейменування вулиці Ватутіна в Києві.

Наш кореспондент підійшла до чоловіків, що зірались поблизу пам'ятника, вони сказали, що є представниками ГО "Довіра" і теж прийшли покласти квіти в честь визволення Києва. Чоловіки принесли гвоздики перев'язані українською стрічкою. Жодної жінки серед присутніх кореспондент не побачила.

На захід також завітав нардеп Ілля Кива. Він згадав події далекого 7 листопада 1943 року та вшанував пам'ять всіх полеглих у бою. Кива наголосив, що потрібно бути вдячними за такий подвиг людям, які віддали життя, щоб ми могли зараз жити.

Виявилось, що громадська організація має назву "Патріоти за життя". Про це повідомив нардеп. На початку акції  чоловіки по-іншому представились нашому кореспонденту. 

Також повідомляли про черговий день протестів в Києві. Пряма трансляція.

Читайте також:Два роки без Каті Гандзюк: замовники досі не покарані. Пряма трансляція

Читайте також:Акція під Конституційним Судом України. Пряма трансляція