Політика
9 листопада 2020
Судді КСУ-демонструють готовність триматися за крісла до кінця - політолог
Ексклюзивне інтерв’ю з політологом, віце-президентом Аналітичного Центру «Політика» Олегом Лісним.
news-image

Ексклюзивне інтерв’ю з політологом, віце-президентом Аналітичного Центру «Політика» Олегом Лісним.

Кор.: Володимир Зеленський подав до ВР законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад КС. Які наслідки можуть бути при ухваленні законопроєкту?

Олег Лісний: Рішення Володимира Зеленського подати згаданий законопроект до Верховної ради було цілком адекватною та своєчасною реакцією глави держави на «антиконституційні дії» Конституційного суду України, який не лише ухвалив юридично необґрунтоване рішення, але й перебрав на себе конституційні повноваження парламенту, почавши визначати, за що може бути та за що не може бути кримінальна відповідальність, та при цьому надав оцінку статті 366-1 Кримінального кодексу України, порівнюючи особливу частину КК із загальною частиною КК, а не обґрунтовуючи це конституційними нормами та принципами. КСУ не має права як парламент вирішувати, які закони приймати і які не приймати, а також визначати, що є справедливим і що не є справедливим у суспільстві. Це може бути виключно рішенням всього народу або парламенту, як представницького органу. Тим більше, що згідно з результатами недавнього опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг», КС зовсім не довіряє 36% респондентів, 24% - скоріше не довіряє, тоді як ініціативу президента звільнити нинішній склад КСУ підтримують 60% респондентів. Разом з тим слід відзначити, що в депутатському корпусі досить по-різному ставляться до ініціативи глави держави та вже подали декілька альтернативних законопроєктів, які дещо «м'якші» за президентський та затягують процес прийняття рішення щодо КСУ. З огляду на це можна зробити обережне припущення, що скоріше за все депутати не підтримають у повному обсязі ініціативу глави держави та ухвалять політико-правове рішення, яке у більш м'якій формі «заблокує антиконституційну діяльність» нинішніх суддів КСУ.

Кор.: Протести під КСУ сприяють вирішенню ситуації чи навпаки ускладнюють її?

Олег Лісний: Громадяни України мають право на мирний протест, та вільне висловлення своєї позиції з будь-яких питань. До речі, це право їм гарантується Конституцією України. Тому нинішні протести слід розглядати як цілком природний процес для демократичної держави. На мою думку, протести (на нинішньому етапі та у нинішній формі) є демонстрацією того, що активній частині суспільства не все одно, що відбувається в державі.

Кор.: Які наслідки на міжнародному рівні можуть призвести скандальні рішення КСУ?

Олег Лісний: Наслідки для України можуть бути катастрофічними. Європейський союз може понизити рівень взаємовідносин з Україною (вже зараз лунають заяви щодо ймовірного початку процедури призупинення безвізу). МВФ може згорнути програми з надання фінансової підтримки Києву, а у слід за ним — і решта авторитетних міжнародних фінансових структур. І це все на фоні економічної кризи та галопуючих темпів поширення коронавірусу. Проте я сподіваюсь, що українська влада (в особі Президента та парламенту) врахує рекомендації наших західних партнерів і відповідних структур, накшталт Венеціанської комісії та GRECO, і зможе знайти вихід з нинішньої ситуації.

Кор.: Назвіть найоптимальніший варіант вирішення ситуації з КСУ.

Олег Лісний: Нині, як на мене, майже ідеальним був би наступний розвиток подій: судді КСУ, усвідомивши весь трагізм ситуації, скасовують своє скандальне рішення, а потім добровільно йдуть у відставку. Але ми з вами бачимо, що не всі судді готові на такий крок. Мало того, вони активно демонструють свою готовність триматися за свої крісла до кінця. Тому нам слід очікувати на затяжні «позиційні бої» по лінії КСУ-центральна влада.

Раніше писали про протести біля Конституційного Суду. Пряма трансляція

Нагадаємо: Бійка у Раді: Юрченко написав на Лероса заяву до Офісу генпрокурора. Він додав, що "винесення вироку для народного депутата закінчиться для нього позбавленням мандату".

Читайте також:Покладання квітів до пам'ятника Ватутіну. Пряма трансляція