Події
12 листопада 2020
В Офісі генпрокурора заявили, що Іран замовчує дані про підозрюваних у збитті літака МАУ під Тегераном
Міжнародне право зобов'язує кожну державу надавати якнайповнішу інформацію одне одному в межах кримінального провадження.
news-image

Іранська сторона ретельно замовчує інформацію про шістьох осіб, підозрюваних у справі про збиття українського літака МАУ під Тегераном в січні 2020 року.

Про це розповів заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ТСН.

З його слів, міжнародне право зобов'язує кожну державу надавати якнайповнішу інформацію одне одному в межах кримінального провадження. Однак, військова прокуратура Ірану відмовляє українським слідчим у допиті підозрюваних, посилаючись на державну таємницю. 

"Але я вважаю, що факт позбавлення життя шляхом застосування військової техніки 176 невинних осіб, серед яких крім іранців також громадяни України, Канади, Європейського Союзу, Афганістану не може бути державною військовою таємницею... Ще в січні ми просили надати копії процесуальних документів для підтвердження провини. Відповіді немає досі. Цілеспрямовано замовчуються дані про підозрюваних, їхні анкетні дані, повноваження і обов'язки, міра причетності і рівень відповідальності кожного", - розповів Мамедов.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України.

Уранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ . В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через "людський фактор". Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку. 

Як ми писали, Іран готовий взяти на себе повноту відповідальності за збиття літака «МАУ» - Єнін. Посол Ірану запевнив у готовності до якнайшвидшого і взаємоприйнятного вирішення питань в ході наступного раунду переговорів.

До речі, на переговори в Іран щодо збитого літака МАУ поїде потужна українська делегація – МЗС. Вже відбувся перший раунд переговорів з іранською стороною, крім того, здійснюється координація з усіма державами, чиї громадяни загинули внаслідок збиття українського літака.