Події
13 листопада 2020
Суд заблокував рахунки Bihus.Info через розслідування про Семочка
Також у матеріалі журналістів йшлося про тиск СБУ на фармбізнес та втручання економічної контррозвідки СБУ.
news-image
За рішенням суду приватний виконавець заблокував рахунки розслідувачів Bihus.Info через програш справи ексочільнику Служби зовнішньої розвідки Сергію Семочку. Журналісти кажуть про кричущу незаконність дій суду.

Про це повідомляє Bihus.Info.

Як зазначають розслідувачі, суд зобов’язав їх спростувати інформацію про російські паспорти дружини Семочка та її дітей від першого шлюбу, виданих в анексованому Криму.

Також у матеріалі журналістів йшлося про тиск СБУ на фармбізнес та втручання економічної контррозвідки СБУ, якою до розвідки керував Семочко, у держзакупівлі діалізних препаратів, що, за словами постачальників ліків, призвело до зупинки поставок і близько 200 смертей пацієнтів.

Справу розглядали близько року: в суді допитували свідків, робили огляд державних реєстрів, зокрема прямо на суді журналісти продемонстрували, як перевірити наявність паспортів у родичів Семочка в офіційному реєстрі РФ. Однак влітку суддя звільнився і справу передали іншому — Юрію Мазуру», — йдеться у повідомленні.

Новий суддя слухати справу від початку не захотів і за одне засідання вирішив, що Семочко правий в усьому. Він зобов’язав спростувати низку цитат з розслідування, навіть ті, які журналістам не належать, а лише є коментарями сторонніх осіб.

Незаконні рішення самого суду

Рішення суддя ухвалив 10 вересня, але журналісти отримали його повний текст аж 16 жовтня. Після цього Bihus.Info подали апеляцію, однак виявилося, що на той момент суддя Мазур вже видав виконавчий лист на примусове виконання рішення суду — це незаконно, бо рішення не набуває чинності, поки не спливе час на подання апеляції.

На основі листа суду приватний виконавець, також не чекаючи апеляції, арештував рахунки — каналу, ведучому програми Денису Бігусу та журналістці Лесі Івановій», — додають журналісти.

Також розслідувачі обурені самою логікою ухвалення рішення.

Всі докази, які стосуються громадянства і майна пасинка, падчерки і зятя Семочка — суд не спростував, а просто не прийняв як докази. Бо Семочко заявив, що класифікує людей як родичів тільки в юридичному значенні Сімейного кодексу, тому визнає родиною тільки дружину і сина, а решту — ні», — йдеться у повідомленні.

Попри те, що дружину Семочко родичкою визнав, суд зобов’язав спростувати інформацію і про неї, хоча дані щодо її громадянства та майна підтверджують реєстри в Україні та Росії.

Розслідування про Семочка

Журналісти 1 жовтня 2018 року оприлюднили сюжет, у якому йдеться, що сім’я Семочка володіє будинками під Києвом загальною вартістю 8 мільйонів доларів, а його найближчі родичі мають російські паспорти. Аналіз доходів родини Семочка за останні вісім років показує, що в них не мало б вистачити коштів і на один з будинків.

Журналісти також заявили про причетність Семочка до дефіциту препаратів для діалізу, що, на їхню думку, ймовірно, було наслідком вимагання відкатів у фармакологічних компаній з боку СБУ, в якій Семочко працював до переходу в Службу зовнішньої розвідки.

11 грудня 2018 року Служба безпеки підтвердила російське громадянство родичів Семочка.

Наразі Семочко вже не працює у розвідці, а проти Петра Порошенка є кримінальна справа через призначення Семочка до СЗР.

Також писали про: “Імітація реформи”: експерт розповів про корупційні схеми в ДАБІ.

Цікаво почитати: Денис Бігус про посаду «глава адміністрації президента».

Читайте також:Гео Лерос: Як банда Колі Тищенка замінувала лікарню