Війна
18 листопада 2020
Денис Казанський про малий бізнес у в депресивному шахтарському місті, гранти та Росію
Журналіст зазначає, що американці чомусь допомагають жителям Донбасу заробляти і розвиватися, а «братська Росія», яка на словах за них дуже переживає, якось не дуже.
news-image

Журналіст Денис Казанський розповів як поспілкувався в Лисичанську з місцевими підприємцями, які відкрили цех по виробництву дитячого одягу. Він зазначив, що кілька років тому люди купили кілька швейних машинок і запустили свою справу. А потім звернулися до грантодавців, і отримали допомогу в десятки тисяч євро від ПРООН та USAID. Купили сучасне обладнання, розширили виробництво, створили десять робочих місць. І все це - в депресивному шахтарському місті, де складно знайти роботу, і де зупинилися майже всі великі підприємства.

На обладнанні, яке надали бізнесменам грантодавці, наклейки з написом «From the American people". Як тільки не кляли Америку фанати російського світу і ЛДНР. Але чомусь я ні разу не бачив у кого-то з донбаських підприємців обладнання з наклейкою «Від російських людей»", - пише Денис Казанський. 

Журналіст зазначає, що американці чомусь допомагають жителям Донбасу заробляти і розвиватися, а «братська Росія», яка на словах за них дуже переживає, якось не дуже.

Комендантська година, підвали, блокпости - це так. А ось з грантами якось не склалося. Ось це і є головна відмінність підконтрольній території від непідконтрольною. Шахти рано чи пізно закриються всюди. Але в Україні є можливість отримати підтримку і замість старих виробництв створити нові. А в ОРДЛО просто все пограбують, знищать і кинуть", - констатує Денис.


Журналіст зазначає, що варто було б створити програму підтримки таких невеликих виробництв на державному рівні.

І великий потенціал якраз у легкій промисловості. Наприклад, Польща експортує в рік продукції легпрому на $ 26 млрд. А Україна - тільки на $ 1,7 млрд.", - підсумовує Денис Казанський.

Раніше повідомляли про повстання ФОПів біля Верховної Ради. Заблоковано рух центром міста. Пряма трансляція.

Цікаво почитати: Ресторатор із Тернополя створює релігійну організацію. На вихідних його заклад працюватиме як «храм» через карантин.

Читайте також:Зеленському варто лікувати коронавірус не в «Феофанії», а в звичайній міській лікарні, - лікар-епідеміолог