Світ
24 листопада 2020
У Кремлі заявили, що Путіну не можна робити щеплення російською вакциною. Хоча оточення президента її вже отримало
Путін дочекається завершення клінічних випробувань російської вакцини проти COVID-19 і тільки після цього ухвалить рішення про використання препарату.
news-image

Прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що поки що глава країни не може зробити щеплення російською вакциною «Спутник V», бо вона ще не ліцензована. Водночас вакцину вже отримувало оточення президента, а препарат поставляють в інші країни.

Про це пише Громадське.

За словами Пєскова, Путін дочекається завершення клінічних випробувань російської вакцини проти COVID-19 і тільки після цього ухвалить рішення про використання препарату.

«У нас же ще не розпочалася широка вакцинація. І в якості добровольця, звичайно, глава держави не може брати участі в вакцинації. Це неможливо», ㅡ зазначив прессекретар.

На питання журналістів чи пов'язано це з підвищеним ризиком при використанні препарату в порівнянні з перевіреними вакцинами, Пєсков відповів: «Ну, президент не може ж несертифіковану вакцину використовувати».

А хто вже вакцинувався «Спутником V»?

Вперше президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію російської вакцини проти коронавірусу «Спутник V» ще у серпні. Тоді ж він заявив, що щеплення російським препаратом зробила одна з його доньок.

Пізніше російським препаратом вакцинувався міністр промисловості і торгівлі Росії Денис Мантуров, а також народний депутат України та кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук. Під час поїздки в анексований Крим російську вакцину, за словами самого депутата, отримала вся родина Медведчуків.

Що це за російська вакцина від коронавірусу?

«Спутник V», або «Гам-Ковід-Вак» — зареєстрована російська вакцина від COVID-19, яку розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Н. Ф. Гамалії.

Утім, російське видання «Фонтанка» вивчило непублічний звіт Центру Гамалії, у якому розробили «Спутник V», і з’ясувало, що в 38 дорослих здорових добровольців, які брали участь у випробуваннях препарату, зафіксували 144 побічні ефекти, частина з яких спостерігається досі.

Недовіру до російської коронавірусної вакцини висловлюють ВООЗ, Німеччина і навіть самі росіяни: про готовність зробити щеплення «Спутник V» заявили 40% опитаних росіян, тобто менше ніж половина. Водночас самі виробники вакцини, услід за компаніями Pfizer та BioNTech, оголосили що нібито їх вакцина має ефективність у 95%.

Однак німецькі фармацевти зробили свою заяву, ґрунтуючись на результатах масштабного третього етапу клінічних досліджень препарату, в той час, як Росія взагалі від нього відмовилась.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов уже заявив, що Україна не буде купувати російську вакцину, оскільки та не пройшла третю стадію клінічних випробувань.

Нагадаємо, як розповів Денис Сурков: «В країні немає жодної сучасної, хоча б просто притомної, лікарні»Медик стверджує, що головна проблема України - підміна понять. Це стосується усього, не тільки медицини.