Події
26 листопада 2020
Обвинувачений у розстрілах на Майдані ексберкутівець Маринченко через суд намагається поновитися у поліції
Суд позов зареєстрував, за спрощеним розглядом без виклику та повідомлення сторін.
news-image

Колишній беркутівець Олександр Маринченко, обвинувачений у розстрілах на Майдані, через суд намагається поновитися на службі в поліції через незаконне звільнення.

Про це в коментарі hromadske розповів адвокат ексберкутівців Стефан Решко.

Захист Маринченка подав позов про поновлення до Окружного адмінсуду Києва.

«Його звільнили через прогул начебто у зв'язку з тим, що він після 29 грудня не вийшов на роботу. А він після 29 грудня був доправлений під контролем України до лінії розмежування з "Д/ЛНР"», — зазначив адвокат.

Стосовно Сергія Тамтури, ще одного обвинуваченого у розстрілах, який також повернувся в Україну після обміну з самопроголошеними республіками. За словами адвоката, Тамтура вже не був тоді поліцейським, він самостійно звільнився з поліції.

«Маринченко був (у поліції — ред.). Його просто відсторонили від посади, але не звільнили. Тому весь час (поки триває розслідування — ред.) він продовжував рахуватися поліцейським», — розповів Решко.

Суд позов зареєстрував, за спрощеним розглядом без виклику та повідомлення сторін. За словами адвоката, сторона захисту та сторона Національної поліції Києва у позові надали свої пояснення у справі. Коли розпочнеться розгляд — поки невідомо, каже адвокат.

У чому обвинувачують ексберкутівців

П'ятьох колишніх беркутівців — Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського, Олександра Маринченка й Сергія Тамтуру — обвинувачують у вбивстві 48 та пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

Тривалий час вони перебували на лаві підсудних, але отримати вироки не встигли, бо їх передали бойовикам у межах обміну 29 грудня 2019 року.

Тоді з полону бойовиків повернулися 76 українців. Україна передала бойовикам понад 120 людей, зокрема колишніх беркутівців.

В угоді про обмін нібито була домовленість припинити будь-яке кримінальне переслідування тих, кого обміняли (як кажуть бойовики), однак слідство не припинило справу проти беркутівців.

Крім того, у лютому 2020-го Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися. Нещодавно суд оголосив Янішевського, Зінченка та Аброськіна в міжнародний розшук, а також суд виділив в окреме провадження розслідування щодо цих трьох обвинувачених.

Нагадаємо, сьогодні багато хто говорить, що Майдан неможливий, люди не вийдуть. А хто тоді в 2013 році думав, що почнеться такого масштабу революція??? Про це запитала волонтерка та громадська діячка Наталія Юсупова. Вона згадує, що перший час, взагалі мало народу виходило.

До речі, бізнесмен та екс-депутат Олексій Давиденко на своїй сторінці у фейсбук поділився ситуаціями з життя, які ще раз підтверджують той факт, що є різниця в тому, щоб  мінімізувати або не платити податки.

Радимо почитати ексклюзивне інтерв’ю з експертом з політики та місцевого розвитку Олександром Солонтаєм.

Читайте також:Фільм української режисерки отримав головну нагороду кіноринку у Франції