Світ
26 листопада 2020
Ігор Ейдман: «Путін - провінційний бос мафії, але цей бос давно втратив адекватність і марить світовим пануванням»
Нинішня гібридна війна ведеться в новому інформаційному суспільстві і зовсім за іншими правилами.
news-image

Обама назвав Путіна в своїх мемуарах кримінальним «босом на районі, тільки з ядерною зброєю і вето в Раді безпеки ООН», який необгрунтовано претендує на роль лідера наддержави, тому що у Росії немає «масштабної мережі союзників і баз, які дозволяють Сполученим Штатам проектувати свою військову міць на весь світ», а її економіка «менше, ніж у Італії, Канади та Бразилії», пише соціолог Ігор Ейдман.

На перший погляд правильно. Однак не все так просто. Обама, мабуть, просто не розуміє гру Путіна і загрозу, що виходить від його режиму. Ситуацію 21-го століття, він намагається оцінити в показниках 20-го. У традиційних холодних і «гарячих» війнах, дійсно, все вирішувала військова та економічна міць, наявність союзників, привабливість ідей. Саме це і забезпечило перемогу антигітлерівської коаліції в Другій Світовій і Заходу в Холодній війні", - пише соціолог.

Однак нинішня гібридна війна ведеться в новому інформаційному суспільстві і зовсім за іншими правилами. 

Тут все вирішують не танки, літаки, військові бази і навіть не економіка і технології, а ефективні інформаційно-політичні інструменти "розкладання" супротивника зсередини. Так деякі комахи відкладають личинки всередині інших організмів. Ці личинки продовжують розвиватися, харчуючись соками і рідиною своїх жертв, поки не пожирають їх повністю", - додав Гейдман.
Замість економічного і військового домінування в гібридній війні застосовуються інші методи підкорення противника: концентрація на ворожій території великого обсягу тіньових капіталів, які використовуються для корумпованих політиків і ЗМІ, інформаційних диверсій, провокації заворушень; дезінформаційна атака на основні цінності і інститути з метою їх дискредитації, розколу і конфлікту в суспільстві; просування у владу через втручання у вибори своїх агентів впливу", - додав Ейдман.

Для вирішення цих завдань використовується набір інформаційних і силових інструментів: від фабрик-тролів, що сіють взаємну ненависть і паніку, до агентури спецслужб, що провокує терор; від хакерів, зливають документи, що дискредитують неугодних політиків, до політтехнологів, які допомагають агентам впливу на виборах; від підтримки місцевих екстремістів, до створення п'ятої колони з російськомовних і прихожан РПЦ. 

Результатом всього цього повинна стати дестабілізація противника, що позбавляє його волі до опору гібридної агресії. Обама, мабуть, не до кінця розумів небезпеку ситуації, коли був при владі (можливо це допомогло Трампу безкарно скористатися кремлівської допомогою). Судячи з усього, в повній мірі він цього не розуміє і зараз. Безумовно Путін - провінційний бос мафії. Проблема в тому, що цей бос давно втратив адекватність і марить світовим пануванням. У нього, звичайно, нічого не вийде. Але дров наламати і крові пролити він може ще чимало", - резюмував Ейдман.

 

Раніше в Україні пранкер «Джокер» оприлюднив свою переписку з прем'єр-міністром України. Пранкер видав себе за Гео Лероса.

Нагадаємо, прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що поки що глава країни не може зробити щеплення російською вакциною «Спутник V», бо вона ще не ліцензована. Водночас вакцину вже отримувало оточення президента, а препарат поставляють в інші країни.

Також повідомляли, що хакери зламали сторінки у Twitter відомих американців, зокрема Білла Гейтса, Ілона Маска і Каньє Веста. Користувачі встигли перевести на зазначені на сторінках Маска і Гейтса біткоін-гаманці криптовалюти на 50 тисяч доларів.