Iнтерв’ю
30 листопада 2020
Сергій Доротич: «Законопроєкт президентський - ганьба»
Ексклюзивне інтерв'ю з Сергієм Доротичем, головою ВГО "Союз захисту підприємництва".
news-image

Сьогодні під час акції протесту підприємців під Верховною Радою наш кореспондент поспілкувався з Сергієм Доротичем, підприємцем та громадським діячем, головою ВГО "Союз захисту підприємництва".

Кор.: Чого Ви очікуєте саме завтра від Верховної Ради і чи не виключаєте Ви того моменту, що Верховна Рада знову може провалити голосування по Ваших законопроєктах.

Сергій Доротич: На все воля Божа, але ми будемо наполягати і ми будемо стояти тут до перемоги до вирішення питання по суті. Тому сьогодні ми зайняли вартовими площу Конституції, щоб в черговий раз тітушок сюди не звезли як було 3 листопада. Будемо стояти до завтра, до приїзду наших головних сил і до виходу цілеспрямованого наших київських активістів.

Ми будемо вимагати, щоб законопроєкти 3853-1 (2) і 3993 були прийняті за скороченою процедурою або норми цих законопроєктів були включені в інші законопроєкти і терміново розглянуті. Стою, щоб зберегти можливість для кожного українця відкрити легко і просто свою справу, а це можливо тільки зі спрощеною системою оподаткування.
Це право гарантоване 42 статтею Конституції України, воно є базовим правом яке можливо комусь сьогодні не потрібно, але його треба зберегти. І на цому ми наполягаємо. Сподіваємось Господь Бог на нашій стороні і нам все вдастся.

Кор.: Ви сказали, що вже існує президентський законопроєкт щодо ФОПів. Можете сказати чим він відзрізняється від Вашого?

Сергій Доротич: 4439 - ні. Тому що це знову ж таки переписані лобістські норми великого бізнесу, виробників касових апаратів, які хочуть за рахунок кожного українця, кожного підприємця збагатитися. Тобто, будь які витрати, які нестиме мікропідприємець, будуть закладатись в ціну чи то вартість касових апаратів, чи програмного забезпечення, чи бухгалтерського обліку, чи звітності. Це все здорожчить наші товари і послуги. Ми розумієм, що в такий спосіб люди не зможуть купляти товари дорожчі і ми станемо неконкуретні і від цього виграють великі мережі, які монопольно домовляться і зможуть, як навесні цього року, піднімати ціни. Пам'ятаєте? Як були закриті маленькі крамнички, ринки - скільки коштували лимони? Це те, що хоче великий бізнес, це те, чого не хочемо ми. Ми хочемо дешевше продавти свої товари і послуги. Законопроєкт президентський - ганьба. Ганьба, що президент підписався під таким законопроєктом, і той хто підсунув його президенту, повинен відповісти, тому що це вже терор і репресії по відношенню до України, до українського бізнесу, до кожного простого українця, який має право на підприємницьку діяльність, який має право на дешевші товари і послуги, який має право на альтернативне робоче місце, яке пропонує мікробізнес.

Кор.: В Україні все частіше кажуть про те, що все таки введуть повний локдаун. Як ви вважаєте, як це вплине на українських бізнесменів, на середній та малий бізнес?

Сергій Доротич: Питання повного локдауну у нас викревлене. От навесні цього року це був повний локдаун чи не повний? Ніхто не може відповісти. Я вважаю, що він був не повний. Він був вибірковий. В той час коли мікробізнес був зачинений, великий бізнес чомусь працював.

Працювали мережі які продавали все, що завгодно. Локдаун потрібен для всіх і навіть для державних установ. Повинна працювати поліція, повинна працювати охорона здоров'я, але інші системи повинні бути зачинені.

Вибірковий карантин не прийнятний. Він дозволяє багатим ставати багатими, бідним ставати біднішими. Ми за рівні можливості і це одна з наших вимог. Це, до речі, теж прописано в Конституції - боротьба з монополіями.

Нагадаємо, сьогодні фопи взяли під контроль Верховну Раду. Пряма трансляція.

Також сьогодні люди заблокували вулицю Хрещатик. Пряма трансляція.

Читайте також:Протест рестораторів біля КабМіну. Пряма трансляція