Суспільство
1 грудня 2020
Євген Комаровський: «Під час пандемії Covid-19 маски мають носити всі»
Як пояснює лікар, людина, яка здається собі і всім іншим абсолютно здоровою, може активно поширювати вірус.
news-image

Щодо масок у час коронавірусної пандемії стався серйозний перегляд позиції медичної науки. Про це пише лікар, педіатр Євген Комаровський.

Фактично з моменту появи масок існувала загальноприйнята позиція ВООЗ, яка декларувала, що маски потрібні хворим, а здоровим носити їх не потрібно. Цю позицію ВООЗ озвучували багато лікарів, і я в тому числі. Але стосовно коронавірусу згодом з'ясувалася його дивна особливість - людина, хвора ковідом - дуже заразна ДО появи будь-яких симптомів. Тобто вірус найактивніше розмножується три дні - два дня до симптомів і ще день з появи перших ознак хвороби. Фактично людина, яка здається - собі і всім іншим - абсолютно здоровим, може активно поширювати вірус", - пояснив лікар.

Комаровський наголошує, що з урахуванням цієї особливості коронавірусу, Всесвітня організація охорони здоров'я принципово змінила своє ставлення до масок.

Якщо неможливо підтримувати соціальну дистанцію в 2 метри між людьми, то маски повинні носити всі, тому що кожен з нас може бути потенційно заразний. Тому - будь ви в приміщенні або на вулиці - якщо відстань між людьми менше півтора метрів, то маски обов'язкові для всіх", - пише медик.

Зрозуміло, що якщо мама з дитина виходить погуляти і пограти в пісочниці, і там нікого навколо немає, то їм не треба маски надягати, тому що вони і так в тісному контакті один з одним цілодобово.

Але маски потрібно носити правильно - будь-яка маска повинна закривати ніс. Одночасно потрібно розуміти, що маска - будь-яка, хоч марлева, хоч тканинна - не захищає вас від зараження, маска не дає вам заражати інших, зупиняючи краплі і мокроту. Не дає захворіти вам респіратор, як мінімум fpp2, але якщо люди в публічних місцях користуються респіраторами, то це повинні бути респіратори без клапана. Тому що клапан полегшує видих і дозволяє вам з легкістю заражати кого завгодно", - додав Комаровський.

Нагадаємо, новий рік під час пандемії коронавірусу: лікарка пояснила, як потрібно поводитися. На думку лікарки Катерини Сояк, не такі страшні прогулянки біля ялинки, як походеньки в гості.

Також стало відомо, киянка "молилася, бо не знала, як дожити до ранку»: жінка з коронавірусом розповіла про спроби добитися меддопомоги. Люди обурюються, що якщо у столиці складно отримати допомогу, як тоді мають виживати пацієнти у віддалених населених пунктах.

До речі, у низці міст відмовилися вводити карантин на вихідні. Прем'єр наголосив, що рішення уряду потрібно виконувати. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час селекторної наради наголосив, що міські голови не мають повноважень не вводити карантин.