Політика
3 грудня 2020
Кіра Рудик: «Депутати президентської фракції хочуть дати можливість «аваківцям» стежити за громадянами»
Політик пише про спробу влади перетворити Україну на поліційну державу.
news-image

Маємо чергову спробу влади перетворити Україну на поліційну державу. Про це пише народна депутатка Кіра Рудик у Фейсбук.

Депутати президентської фракції хочуть дати можливість «аваківцям» стежити за громадянами, використовуючи найкращі інструменти диктаторських держав. Тривалий час Робоча група з питань кіберзлочинності працювала над тим, аби адаптувати українське законодавство до положень Конвенції про #кіберзлочинність. І тиждень тому депутати фракції #СлугаНароду зареєстрували у Верховній раді два проєкти закону #ЗП4003 та #ЗП4004, які мали б підвищити ефективність протидії кібератакам та боротьби з кіберзлочинністю", - пише політик.

Але ці законопроєкти, як виявилося, містять абсолютно нові положення, які взагалі не розглядалися на засіданнях Робочої групи, та які призведуть до зловживань з боку поліції та прокурорів.

Натомість хороші напрацювання по збереженню персональних даних, навпаки, зникли з порядку денного. Зокрема, автори законопроєктів хочуть зобов’язати операторів телеком-зв'язку за власні кошти (!) встановити технічні засоби доступу до інформації про абонентів, у тому числі про отримані дзвінки та повідомлення, їх тривалість, зміст, маршрут передавання. Оператори повинні будуть зберігати та надавати — за запитом слідчого чи прокурора — інформацію впродовж останніх 12 місяців. А також встановлювати місцеперебування телефону. Тобто, без дозволу суду, будь-який працівник поліції чи прокуратури може видати “протиправну та необґрунтовану” постанову — і стежити за будь-якою людиною. Проєкт #СН також надає право зобов’язати будь-яку компанію зберігати будь-яку інформацію протягом 90 днів. І для того, знову ж таки, не потрібен дозвіл суду. Достатньо написаної «на колінцях» слідчого та прокурора постанови", - додала Кіра Рудик.

За словами депутатки, позитивні пропозиції Ради Європи по обов'язках збереження інформації авторами законопроєкту відкинуті. 

Ну, і вишенька на торті. Депутати президентської партії пропонують передбачити, що копія (!) електронного доказу, яку зробив слідчий або прокурор, суд має визнавати за оригінал електронного доказу. Тобто, достатньо комусь із правоохоронних органів принести із собою флешку на обшук, а потім “вилучити” її — і вона вже буде неспростовним доказом у справі. Чи не абсурд?! Не знаю, з ким консультувалися Монастирський і Ко, перед тим як опублікувати текст проєкту, але складається враження, що правки їм спустив хтось з очільників #МВС або Генпрокуратури. Якщо ці законопроєкти будуть направлені на розгляд Комітету цифрової трансформації — я особисто наполягатиму, щоб у такому вигляді їх не приймали та відправили на доопрацювання", - завершила допис Рудик.

 

До речі, Уляна Супрун на своїй сторінці у фейсбук зазначила, що коли під час пандемії сферою охорони здоров’я керують неспроможні люди — це велика загроза. Коли ж ці неспроможні ще й наглі, брехливі та тупі — це катастрофа, зазначила експосадовиця.

Також ми писали, що Борислав Береза український політик, громадський діяч на своїй сторінці в фейсбук нагадав історію про те, що в свій час Міністр екології та регіонального розвитку Латвії Юріс Пуце подав прем'єр-міністрові Крішянсу Каріньшу прохання про відставку.

Раніше волонтер та активіст на своїй сторінці у Фейсбук описав 46 пунктів брехні та маніпуляцій від Зеленського у виступі в Верховній Раді.