Політика
7 грудня 2020
Михайло Радуцький: «Зараз відбувається жорстка дискусія всіх медичних «гілок влади» з Міністерством щодо необхідності збільшення бюджету НСЗУ наступного року»
Мінфін склав перелік «найбагатших» медичних закладів, на чиїх рахунках більше 100 млн грн.
news-image
Мінфін вирішив переконати парламент та суспільство, що медичній галузі не потрібні додаткові кошти. Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на своїй сторінці в фейсбук.
Як зазначив політик Міністерство повідомило, що на рахунках понад двох тисяч медичних закладів перебуває більше 10 млрд. грн. Мінфін навіть склав перелік «найбагатших» медичних закладів, на чиїх рахунках більше 100 млн грн.
Чи означає наявність коштів на рахунках, що медики не знають, куди подіти кошти? Звісно, ні. Наприклад, Центри екстреної допомоги акумулюють кошти, щоб провести тендери та закупити нові автомобілі «швидкої». Тому ці 10 мільярдів - зовсім не зайві кошти, які медзаклади не знають, як використати", - зазначив Радуцький. 
Також політик написав про вийнятки, які справді є. Як приклад навів Одеський обласний онкологічний диспансер.
Абсолютно ненормальна ситуація склалася в Одеському обласному онкологічному диспансері. За інформацією НСЗУ, керівництво закладу 60% відкладає на депозитний рахунок. Хоча заклад, як мені повідомили, один з лідерів за кількістю скарг пацієнтів. Отже, замість того, щоб закуповувати обладнання, підвищувати рівень послуг, збільшувати зарплати працівникам, хтось накопичує гроші. Вирішення проблеми – це цілковита відповідальність місцевої влади. Адже саме місцева громада має бути зацікавленою у тому, щоб кошти диспансеру інвестувалися в обладнання та залучення фахівців", - підсумував політик. 
Але, підкреслює Радуцький, така ситуація, скоріше, виняток.
Політику зрозуміло, чому статистика Мінфіну з’явилась саме зараз. Він пояснює, що відбувається жорстка дискусія всіх медичних «гілок влади» (МОЗ, НСЗУ, Комітет здоров’я нації) з Міністерством щодо необхідності збільшення бюджету НСЗУ наступного року.

Я пропоную нашим колегам не жонглювати цифрами.

Елементарні розрахунки вказують, що в межах запропонованого бюджету НСЗУ вже весною не вистачить коштів фінансувати програму з лікування COVID-19. Міністерству треба просто подивитись, скільки ми сьогодні грошей щомісячно виділяємо на боротьбу з короновірусом, і все стане зрозуміло. Аналогічно не вистачить коштів на обіцяне збільшення зарплати лікарів на 30%. І сховати ці факти не вдасться. Треба приймати мужні та відповідальні рішення, а не займатись маніпуляціями", - підсумував Радуцький. 

Радимо почитати ексклюзивне інтерв’ю з Головою Державного агентства розвитку туризму України Мар'яною Олеськів.

Також повідомляли що трансформація системи виявила прогалини на медичному ринку праці і створила попит на нові спеціальності.

Читайте також:15 131 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 4 грудня 2020 року