Iнтерв’ю
8 грудня 2020
Через пандемію у всьому світі попит в туристичній галузі скоротився від 30 до 80% – Ігор Голубаха
Ексклюзивне інтерв’ю з головою організації «Всеукраїнська асоціація туристичних операторів» Ігорем Голубахою.
news-image

Ексклюзивне інтерв’ю з головою організації «Всеукраїнська асоціація туристичних операторів» Ігорем Голубахою.

Кор.: Основні проблеми, з якими зіткнулася сфера туризму під час пандемії. Які шляхи вирішення цих проблем?

Ігор Голубаха: В першу чергу це різке закриття кордонів. В деяких випадках туроператорам довелося переносити поїздки туристів на пізніший строк, в деяких випадках нам довелося перенести поїздки на 2021 рік. В принципі якихось гучних банкрутів ні з боку туроператорів, ні з боку турагентів, в країні не відбулося. Друга проблема, з якою ми зіткнулися це те, що в період закриття офісів на час пандемії українські закони змушували турагентів та туроператорів нараховувати зарплату для співробітників, сплачувати податки і таке інше. Ми зверталися до Верховної Ради, до президента України з проханням надати певні преференції для готелів, санаторіїв та інших закладів розміщення, які потерпали від збитків й робили все для того, аби зберегти склад своїх співробітників. Ми просили звільнити людей від земельних податків, спростити адміністрування податків, в принципі те, що робили в усьому світі уряди багатьох держав.

У всьому світі підтримували суб’єктів діяльності на туристичному ринку не тільки пільгами та преференціями, але й цільовими коштами для підтримки бізнесу. Уряд України проанонсував виділення коштів на туристичну галузь, але їх направили через український культурний фонд. Немає чіткого розуміння хто буде отримувати ці кошти й проглядається певною мірою корупційна схема по їх освоєнню.

Кор.: У багатьох країнах Європи обговорюється питання закриття гірськолижних курортів для припинення поширення коронавірусу. Чи можливий такий сценарій для українських курортів?

Ігор Голубаха: На щастя, в нас поки розмов про закриття курортів немає. Є певні розмови та посили від уряду з боку Верховної Ради про те, що буде введено локдаун, але знову ж таки з обмовками тому що в тих країнах, де вводяться якісь жорсткі обмеження уряд держави завжди підтримує бізнес або пільгами, або цільовими коштами. Нажаль в нашій країні уряд не професійний, він не розуміє як це робиться, тому вони вводять локдаун зазначаючи, що транспорт їздитиме. Укрзалізниця вже звернулася до уряду заявивши, що всі квитки на новорічні свята продані, поставлені додаткові потяги і якщо все це відміняти то на них чекає банкруцтво. Те саме відбувається і із авіаційними перевезеннями, тому вже зараз є відступки назад від локдауну. В більшості своїй українські курорти на новорічні свята вже серйозно загружені, люди туди збираються їхати.

Якщо казати про закордонні поїздки, то в принципі ті країни які приймають, з певними обмеженнями, з довідками про COVID-19, вони також готові приймати українських туристів. Якщо казати про гірськолижний відпочинок, це та ж Болгарія, Словаччина, Чорногорія, Туреччина, вони теж готові приймати українських туристів. Моя рекомендація туристам все ж відпочивати на Новий Рік, треба отримувати відпочинок від тої психологічної вакханалії, яка у нас настала в звязку з пандемією.

Кор.: Багато українців бронювали тури закордон на грудень-січень, у випадку закриття кордонів чи можна буде туристам повернути кошти?

Ігор Голубаха: Ті люди, які бронювали відпочинок, вони вже навчені з початком пандемії підписувати певні договори з туроператорами, все це є в умовах кожного договору. Я думаю в залежності від того, на що люди домовлялися і на які умови вони йшли, в звязку з цим вони можуть отримати чи повернення коштів, чи перенесення поїздки на більш пізніші терміни. Є така додаткова можливість – це страхування від зриву поїздки, яку пропонують деякі страхові компанії, і в принципі навіть страхування від захворювання на COVID-19. Це поширюється і на людину, які захворіла, і на сім’ю з якою вона туди поїхала відпочивати. Всі ці елементи безпеки та захисту споживача є, вони носять пізню форму, але вони надають впевненість тим людям, які планують якусь поїздку.

Кор.: Куди найбільше цього року подорожували українці? Як себе убезпечити під час відпочинку за кордоном?

Ігор Голубаха: Найбільш популярними для українців залишаються Єгипет та Туреччина. У високоякісних готелів, маю на увазі 4-5 зірок, як в Туреччині так і в Єгипті, досить жорстко виконуються норми санітарної обробки номерів, дистанціювання. Я раджу людям, які їхатимуть відпочивати, виконувати всі норми і в літаках і при трансферах в автобусах та інших місцях. Я раджу не бувати в тих місцях, де є скупчення людей, обробляти руки, носити маски де це необхідно. Нажаль багато людей виїжджаючи на відпочинок забувають про ці норми, порушуючи їх вони потрапляють в певні ситуації підхоплюючи COVID. Все залежить від людей, чим більше людина себе захищає, тим впевненішою вона може бути в тому, що вона не захворіє і не привезе якусь болячку.

Кор.: Наскільки цього року зменшився попит на поїздки за кордон? Чи реально підрахувати збитки в туристичній сфері?

Ігор Голубаха: У всьому світі падіння попиту на поїздки був дуже великий, в залежності від країни цифра падіння кількості туристів коливалася від 30 до 80%. Якщо казати про в’їздний туризм в Україні, то він також дуже сильно впав. Якщо казати про поїздки за кордон, то зараз нажаль немає таких цифр, тому ми очікуємо падіння попиту в районі 50%. Дуже скоротився сам період відпочинку, цьогоріч не було травневих свят і таке інше. Як для туристичної так і для авіаційної галузі таке падіння попиту на поїздки є дуже суттєвим в негативному плані. На сьогоднішній день ми бачимо, що досить багато турагентів позакривали свої офіси та не працюють.

Рано підводити якісь підсумки, тому що пандемія ще не закінчилася. На сьогоднішній день ми знаходимося в очікуванні дій уряду, який до кінця не знає як себе повести.

Також повідомляли, що на Львівщині відкрили Стежку митрополита Шептицького

Нагадаємо, що для зимового відпочинку в Карпатах розробили 8 нових турів. Зазначається, що нові туристичні продукти покликані популяризувати зимовий відпочинок у Карпатах і створені в межах проєкту "52 вікенди на Івано-Франківщині".

Цікаво почитати: У світі все ще є країни без коронавірусу, де вони?

Читайте також:Краєвиди курортного Генічеська стали доступні онлайн