Події
10 грудня 2020
«Верховний суд» в анексованому Криму заочно засудив до 19 років ув'язнення гендиректора ATR Іслямова
Іслямова звинуватили у створенні незаконного збройного формування, підготовці диверсій, а також в публічних закликах до екстремізму.
news-image

«Суддя» засудив Іслямова до 19 років позбавлення волі з позбавленням права упродовж двох років займатися діяльністю, пов'язаною з виступами у ЗМІ, а також до обмеження свободи на один рік, повідомляє «Крим.Реалії».

Адвокат Іслямова Микола Полозов заявив, що захист не визнає вирок і буде його оскаржувати, у разі потреби готовий дійти до Європейського суду з прав людини. За його словами, кримчанин не визнає юрисдикції «Верховного суду», оскільки вважає Крим тимчасово окупованою територією України.

«Свою опосередковану участь у судовому процесі Іслямов розцінює як необхідний підготовчий етап, спрямований на збір необхідної інформації щодо осіб, які порушують права людини в окупованому Криму, та підготовки відповідних кейсів до міжнародних інстанцій, зокрема до ЄСПЛ та Міжнародного кримінального суду», ㅡ написав Полозов.

Іслямова звинуватили у створенні незаконного збройного формування, підготовці диверсій, а також в публічних закликах до екстремізму. За версією російських слідчих, Ленур Іслямов нібито створив та очолив у селищі Чонгар Херсонської області збройний загін «Кримськотатарський добровольчий батальйон імені Номана Челебіджихана». Оскільки загін, за словами слідчих, не входить у структуру Міноборони та Міністерства внутрішніх справ, його вважають незаконним.

Також Іслямова звинувачують у підриві ліній електропередач у Селищі Чаплинка Херсонської області у 2015 році, а також у закликах до сепаратизму.

Адвокати гендиректора ATR повідомляли, що Іслямов заперечує свою провину, а у судових розглядах участі не брав. Його захист звинувачення заперечував.

Ленур Іслямов гендиректор кримськотатарського телеканалу ATR. З квітня по травень 2014 року обіймав посаду «заступника голови Ради міністрів Республіки Крим» після анексії півострова. Він також був одним з активних учасників громадянської блокади півострова у 2015 році. Суть акції полягає в блокуванні постачання товарів в анексовані Росією Крим і Севастополь. Активісти блокували рух на адміністративному кордоні Херсонської області та Криму, однак із 17 січня 2016 року з початком дії постанови Уряду України про обмеження поставок товарів до окупованого Криму та з нього акція була переведена у формат спостереження.

 

Нагадаємо, сьогодні багато хто говорить, що Майдан неможливий, люди не вийдуть. А хто тоді в 2013 році думав, що почнеться такого масштабу революція??? Про це запитала волонтерка та громадська діячка Наталія Юсупова. Вона згадує, що перший час, взагалі мало народу виходило.

До речі, бізнесмен та екс-депутат Олексій Давиденко на своїй сторінці у фейсбук поділився ситуаціями з життя, які ще раз підтверджують той факт, що є різниця в тому, щоб  мінімізувати або не платити податки.

Радимо почитати ексклюзивне інтерв’ю з експертом з політики та місцевого розвитку Олександром Солонтаєм.