НБУ оцінив економічні втрати від посилення карантину
Нові обмеження призведуть до втрат близько 0,2 процентних пункти річного ВВП наступного року.
news-image

Економіка України втратить близько 0,2 в.п. ВВП через посилення карантину в січні, пише РБК.

Національний банк України прогнозує втрати економіки України на рівні 0,2 в.п. ВВП у зв'язку з посиленням карантину в січні 2021 року. Анонсовані урядом заборони не такі істотні, як навесні 2020 року.

"Що стосується цього карантину, локдауну, який зараз очікується в січні, лист цих карантинних обмежень не такий жорсткий порівняно з тим, що ми бачили навесні. І тому за нашими оцінками нові обмеження призведуть до втрат близько 0,2 процентних пункти річного ВВП наступного року".

Сологуб нагадав, що НБУ прогнозував втрати від карантину вихідного дня, який був введений в листопаді 2020 року, на рівні 0,2 п. п. від ВВП, однак за фактом втрати могли бути і менше. Водночас невизначеність значно погіршила ділові очікування бізнесу, що стало більш значним ударом, ніж сам карантин як такої.

Як ми писали, президент Володимир Зеленський заявив, що до Ради найближчим часом подадуть законопроєкти щодо заходів для  підтримки громадян та бізнесу у зв’язку з карантинними обмеженнями, зокрема, ФОПи  та наймані працівники, чия сфера діяльності потрапляє під закриття через карантин, отримають матеріальну допомогу у розмірі 8 тис. грн. Про це він сказав у своєму черговому влозі, передає Офіс президента.

Нагадаємо, системний аналітик Євген Істребін писав:«Як можна ввести заборону на планові госпіталізації, але при цьому всі кабаки, клуби, дискотеки продовжують «тусити». Експерт переконаний, що на фоні збільшення навантаження на медсистему вся ця "задумка" із карантином вихідного дня до одного місця.

Також раніше ми писали, що для тих, хто до цих пір в "танку" і не вірить в статистику по захворюваності на Covid, політтехнолог Олександр Кондратенко розповів у Фейсбук, яка насправді ситуація із госпіталізацією та лікуванням коронавірусу у столичних лікарнях на прикладі своєї мами.

Читайте також:Ольга Стефанишина: «Напевно, наш уряд вірить, що COVID-19-таки випарується сам собою»