Iнтерв’ю
11 грудня 2020
Причини корупції в Україні та компроміси у політиці | Галина Янченко
Повне ексклюзивне інтерв'ю дивіться на youtube каналі Єдності.
news-image

На youtube каналі Єдність відбулася прем'єра  ексклюзивного інтерв'ю з Галиною Янченко, заступницею голови парламентського комітету з питань антикорупційної політики, у форматі програми "Ти/Ви" з Сергієм Савінцевим.

Галина Янченко зізналась, що у її житті таки був момент, коли їй довелось дати хабаря. А ще вам цікаво буде послухати, чому в Україні корупція – настільки величезна проблема.

Галина Ігорівна Янченко (нар. 29 квітня 1988, Житомир) — український політик, громадський діяч. Експерт з антикорупційної політики.

Активна учасниця Революції гідності. У 2008 році заснувала Київський осередок організації «Демократичний Альянс» (з 2011 року — ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу»). Голова Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України (з 2018). Засновниця ГО «Антикорупційний штаб». Працювала аналітиком Центру протидії корупції (2013–2016), співавтор низки аналітичних звітів про корупцію при закупівлях лікарських засобів в МОЗ. Член Національної ради з питань антикорупційної політики (з 25 червня 2019).

Сергій Савінцев поцікавився в нардепки що не склалося з Демальянсом і чому вона перейшла до Зекоманди. 

На що Янченко відповіла, що це питання з іншого життя. Їй шкода що на сьогоднішній день цієї команди вже практично не існує. Більшість людей, які були драйверами цієї команди або вийшли з політики або приєднались до інших команд. 

Також Янченко розповіла цікаву та неочікувану історію початку співпраці зі "Слугою Народу".

В січні 2019 року команда Зеленського покликала мене дати фітбек на антикорупційну програму яку вони склали для тоді ще майбутнього президента. Я дала свої певні рекомендації та поділилась міркуваннями що варто було б змінювати. Відбулась тепла, дружня дискусія від якої я особливо нічого не очікувала", - розповіла нардепка.

Тоді по питаннях боротьби з корупцією Янченко не зустрілась з декількома кандидатами в президенти, в тому числі з Порошенком.

Також Галина Янченко зазначила, що Голова центру протидії корупції Віталій Шабунін несправедливо критикує президента за певні законопрєкти та антикорупційні ініціативи.

У Віталіка така робота - критикувати. Людина робить свою роботу", - зазначила Янченко.

Співрозмовники обговорили компроміси в політиці. На думку гості компроміси закінчуються коли в країні розпочнеться диктатура та терор і всіх будуть розстрілювати. 

Савінцев: "Чому Україна "Так" корупції, а Нідерланди - "НІ"" 

В 2013- 2014 роках українці дізналися масштаби корупції...Я переконана що суспільні настрої після цього почали дуже сильно трансформуватись. Тому людей таких щоб "порішати" стає все менше.

В моєму житті був один випадок коли довелось дати хабар... Це було 13 років назад в студентському житті. Ця ситуація принижувала мою людську гідність. Це був переламний момент", - поділилась спогадами Янченко.

В "слузі народу" є дуже специфічні персонажі, які наврядчи якось співвідносяться з тими обов'язками, які повинні виконувати народні депутати", - зазначив Савінцев.
Це зріз суспільства, це нормально. Тут головне, щоб депутати таки зрозуміли свою роль і функцію і виконували її належним чином", - переконана Янченко.

Також нардепка розповіла Савінцеву, що було легше працювати в Київраді ніж у Верховній Раді.

В опозиції завжи легше", - підсумувала Янченко.

0:00 - intro

0:50 – чому покинула ДемАльянс

2:53 – чому приєдналась до команди Володимира Зеленського

7:25 – про компроміси в політиці

8:20 – про покарання за недостовірне декларування

15:56 – чому в Україні корупція – одна з найбільших проблем держави

20:00 – Янченко зізналась, що давала хабар

21:49 – про Конституційний суд

30:38 – про "Слугу Народу"

34:05 – чи повинні народні депутати вміти писати законопроекти

39:11 – частину заробітної плати віддаю на помічників

43:02 – чи задумувалась над еміграцією

44:23 – чому назвала дітей Донбасу немитими та нечесаними

53:42 – чому тримає особисті збереження у готівці

55:50 – чи змінився Зеленський

Детально про це та багато іншого цікавого ви дізнаєтеся з ексклюзивного інтерв'ю в програмі "Ти/Ви" Сергія Савінцева з Галиною Янченко.

Також радимо почитати і переглянути: «Довести це до кінця може тільки громадянська війна» Семен Семенченко

Раніше повідомляли, що Гудименко бажає Зеленському високої темпепатури.

Читайте також:Чи працює Епіцентр та Велюр: перевірка карантину вихідного дня (відео)