Події
15 грудня 2020
Справу розкрито. Я знаю всіх, хто намагався мене вбити, - Олексій Навальний
Російський опозиційний політик опублікував відео, у якому розповів, хто хотів його вбити.
news-image

Олексій Навальний, якого намагалися отруїти, у відео розповів, що знає усіх своїх вбивць та замовників.

Публікуємо повний текст звернення російського політика.

Я знаю, хто хотів мене вбити. Я знаю, де вони живуть. Я знаю, де вони працюють. Я знаю їх справжні імена. Я знаю їх підроблені імена. У мене є їхні фотографії.

Дочитайте, будь ласка, цей текст до кінця. Або подивіться відео. Мені буде дуже потрібна ваша допомога з його поширенням, тому що це історія про секретну групу вбивць з ФСБ, куди входять лікарі і хіміки, про те, що вони мене намагалися вбити кілька разів, а одного разу - мало не вбили мою дружину. По телевізору про це точно не розкажуть. Особливо з огляду на те, що накази цій групі дає президент Росії Володимир Путін. І, до речі, я вам розповім, чому він вирішив мене вбити.

Перше. Це не наше розслідування. Вірніше, ми підключилися на його фінальній частині, а основну роботу зробила розслідувальна група Bellingcat спільно з виданням Інсайдер, а конкретно їх головний і дуже крутий слідчий Крісто Грозев з Болгарії.

Так що моє перше велике спасибі Bellingcat, а друге ... Ірині Яровій і партії «Єдина Росія». Тому що саме завдяки так званому «пакету Ярової» корумповані співробітники «правоохоронних органів» вільно торгують даними наших з вами мобільних телефонів. І даними авіаперельотів, до речі, теж.

Деякий час тому зі мною зв'язався Крісто Грозев і сказав: «Знаєш, схоже, ми знайшли тих людей, які намагалися тебе вбити». І я б подумав, що він божевільний, але справа в тому, що саме люди з Bellingcat, власне, розкрили знамените вбивство в Солсбері. Це, пам'ятаєте, коли по телевізору показували двох смішних чуваків, які розповідають про солсберецькі шпилі.

Тому я поставився серйозно, і місяць тому ми вже нашим відділом розслідувань спочатку уважно вивчили і перевірили всю роботу Bellingcat, а потім і самі підключилися до неї. Одночасно з цим відео вийде ще й матеріал журналу Шпігель, видання Інсайдер і репортаж телекомпанії CNN. Ці ЗМІ теж уважно стежили за ходом розслідування і все перевіряли. Тому не тільки ФБК, але і три шанованих незалежних ЗМІ ручаються за те, що всі факти, викладені в цьому розслідуванні, достовірні.

Я хочу, щоб вам було не тільки дуже цікаво, але і дуже зрозуміло, як провели це розслідування. Тому зараз я разом з вами реконструюю все, що було зроблено. Це дуже схоже на голлівудський трилер. Тільки в реальному житті.

Отже. Ми з вами детективи. Хочемо розібратися в загадковому замаху на вбивство. Але ми не можемо виїхати на місце злочину. Чи не можемо нікого допитати. Чи не маємо доступу до доказів. Все, що у нас є: голова, ноутбук, інтернет і, що важливо, корумповані путінські поліцейські, які торгують даними громадян.

А також два незаперечні поки факти:

1. Людина втратив свідомість в літаку, коли вилітала з Томська в Москву.
2. Лабораторії трьох країн і Міжнародна організація по забороні хімічної зброї підтвердили, що чоловік цей був отруєний бойовою хімічною зброєю групи «Новачок».

Як це сталося? Що він з'їв або випив? Або на одязі щось було? Ми не знаємо.

Тому ми починаємо з самої базової версії. Навального отруїли «Новачком» в Томську. Значить, швидше за все, якісь люди приїхали за ним до Сибіру. Вчинили злочин і поїхали.

Для перевірки цієї версії складаємо мій тодішній маршрут. 14 серпня вилітаю з Москви в Новосибірськ, четверо моїх колег вже там, вони вилетіли на день раніше. Два з половиною знімальні дні, 17-го серпня ми на машині їдемо до Томська. Звідти 20-го серпня я повинен вилетіти назад в Москву.

Імовірність того, що хтось ВИПАДКОВО в ці ж дні пересувався точно таким же маршрутом, дуже мала. І тут ми перший раз звертаємося до чорного ринку даних, щоб отримати потрібну інформацію. Він не дуже-то і секретний. Просто списки пасажирів. Ревниві чоловіки і дружини часто намагаються перевірити, з ким на сусідніх місцях літають їх подружжя, тому такою інформацією торгують направо і наліво.

Серед пасажирів декількох рейсів Москва-Новосибірськ 13 і 14 серпня ми шукаємо тих, хто 20-го або 21-го збирався повернутися в Москву, але вже з Томська. Таких пасажирів кілька. Я, наприклад. Ще 6 співробітників ФБК, які були зі мною в цій поїздці. І ще троє наших попутників, яких я, на свій подив, зовсім не впізнаю.

 

Хто вони? Секретні члени нашої знімальної групи, про яких я не знаю? Перший - це якийсь пан Володимир Олександрович. Нічого це ім'я нам не говорить, потрібно перевіряти.

Знаходимо телефон Володимира Олександровича і вводимо його в усьому відомий телеграм бот, щоб подивитися як він записаний в записниках інших людей.

А записують його - тадам! - «ФСБ Володимир Олександрович Паняєв». Пробиваємо Паняева за старими базами, доступним в інтернеті, і встановлюємо деякі моменти його біографії: працював фельдшером у військовій частині. Зараз прописаний за адресою Луб'янка, 1. Яка цікава адреса. Дивимося попередню прописку і тут вже взагалі не можемо повірити своїм очам. Вулиця Люблінська, будинок 175.

Знаєте, хто ще приписаний у цьому будинку? Я.

Тобто, Володимир з ФСБ, який оселився в сусідньому зі мною під'їзді, чому їздив до Сибіру за тим же маршрутом і в ті ж дати, що і я. Збіг?

З двома іншими нашими попутниками ситуація йде набагато гірше. Одного звуть Фролов Олександр Андрійович, а іншого - Спиридонов Іван Васильович. І про них за доступними нам базами, старими, новими, будь-якими - ми не знаходимо ні-чо-го. Немає у них машин, немає водійських посвідчень, немає нерухомості. Проте саме ці троє (Паняєв, Фролов і Спиридонов) летять на одному рейсі до Новосибірська і бронюють собі один і той же зворотний рейс до Москви, але з Томська, на 21 серпня. І всі троє від цієї броні відмовляються, здають квитки. Схоже щось у них в Томську пішло не так.

У спробі дізнатися про цих загадкових людей хоч щось, ми запитуємо дані про їх переміщення - це теж послуга, дуже доступна в інтернеті, - чи не літали вони недавно ще кудись, і з'ясовуємо: Паняєв у 2020-му залишав Москву тільки двічі - один раз відправився з нами в Сибір, а перед цим, 2 липня - в Калінінград.

Разом з ним тим же рейсом в Калінінград літав і Фролов. І треба ж, який збіг, 3 липня я теж літав в Калінінград разом зі своєю дружиною Юлею. Що ж це виходить, ці люди вже не просто наші секретні співробітники, вони секретні члени моєї сім'ї?

Разом у нас є група з трьох таємничих мандрівників, які літають туди ж, куди і я, один з них - лікар або фельдшер з ФСБ.

При цьому вони не зовнішнє спостереження. Вони не ходять за мною по п'ятах. Чи не стежать. Просто приїжджають в ті ж місця. Інтригуючий початок, чи не так?

І тут я повинен розповісти про дві дивні історії моєї біографії, про які раніше не говорив, щоб мене не вважали божевільним. Пару років тому, я не пам'ятаю, коли точно, я сів у літак в Москві і полетів в одну з регіональних поїздок. Через годину після зльоту мене пробив холодний піт, і я відчув, що мені дуже-дуже погано. Так погано, що я зараз помру. Оскільки я був весь мокрий, я насилу дійшов до туалету, там вмився холодною водою. Посидів 15 хвилин, і все пройшло. Я повернувся на своє місце і поділився цією історією тільки зі своїм прес-секретарем Кірою, яка сиділа поруч, і пізніше зі своєю дружиною. Ну а як таке розкажеш? Історія звучить дико. «Я відчував, що зараз помру, але у мене нічого не боліло, а через 15 хвилин все пройшло?» Природна відповідь людей на це: йди голову перевір, ти явно ненормальний.

Але випадок мені, звичайно, запам'ятався, саме тому, як я багато разів розповів в різних інтерв'ю, відчувши себе погано в літаку, що летів з Томська, я пішов вмиватися холодною водою. А вже пізніше, з численних інтерв'ю хіміків, які розповідають про принципи дії «Новачка», я дізнався, що таке запросто може бути. Дозування має принципове значення. Якщо доза «Новачка» занадто велика - помреш миттєво. Якщо недостатня - то можеш взагалі нічого не відчути або випробувати короткочасний приступ. Типу того, що був у мене.

6 липня ми з дружиною були в селищі Янтарний під Калінінградом. Вранці пішли гуляти, гуляли довго. Потім увійшли в номер, а потім пішли обідати в кафе на пляж. І по дорозі Юлі стало погано. Причому їй ставало гірше і гірше, і так стрімко, що, коли ми дійшли до кафе і замовили їжу, вона зрозуміла, що їй навіть сидіти важко. Я питав: «Що у тебе болить? Серце? Живіт? Викликати швидку?». А Юля сама не розуміла і не могла пояснити. Казала: «Нічого не болить». Вирішила повернутися в номер, і, як я потім дізнався, ледве до нього дійшла, хоча готель був зовсім поруч. Через годину Юлі раптово стало легше, вона заснула. На наступний день вона відчувала себе відмінно, як ніби нічого й не було.

Це зараз, після того, як я сам через це пройшов, я розумію, як може бути погано і як неможливо пояснити те, що відбувається. А тоді я подумав: ну, дурниця якась. Збій організму.

Ми вирішили про випадки поки нікому не говорити, а використовувати цю інформацію для розслідування, яке, зрозуміло, теж почали робити. Ну, і розповіли потім вже Bellingcat.

Але це все був відступ. На цьому етапі нашого слідства ми про попередні спроби вбивства нічого не знаємо. Є дивна група з трьох людей, які їздять за мною. Це все явно не просто так, зрозуміти ми нічого не можемо. Зайшли в глухий кут.

Тому ми поки ми залишаємо трійцю в спокої і починаємо розкручувати справу з іншого боку - з «Новачка». Як пишуть хіміки - це, можливо, найотруйніша речовина, винайдене людством. Її неможливо виготовити самостійно без участі серйозних державних лабораторій. Тому ми повинні прикинути: хто в Росії може дістати або розробити цю хімічну зброю? І чи не має зв'язку між цими людьми і нашим фельдшером Володимиром з ФСБ?

Хімічна зброя заборонена. Я, переживши отруєння «Новачком», прекрасно розумію чому. Це страшний спосіб вбивства людей. Корисного застосування у нього бути не може. Росія в 1997 році приєдналася до міжнародної Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення. Ще раз підкреслюю: про розробку нової хімічної зброї не йдеться - це немислимо, але і все наявне потрібно знищити. Знищували в 4 етапи. Побудували для цього 7 заводів. Робилося все це спочатку на гроші США. Головною людиною, що відповідає за ліквідацію хімічної зброї в Росії, був Сергій Кирієнко - він займав пост голови Державної комісії з хімічним роззброєння. Іронія долі, саме він нещодавно потрапив під європейські санкції в зв'язку з моїм отруєнням.

У вересні 2017 року Росія оголосила про повну ліквідацію хімічної зброї.

Це важливо розуміти. Не можна вкрасти старий радянський «Новачок» зі складу або з лабораторії. За офіційними даними, він повністю знищений, і не існує жодного міліграма речовини.

Його можна тільки виготовити заново. Що теж заборонено. Але якщо дуже хочеться, то можна. Особливо, якщо хочеться президенту країни.

Хімічна зброя в Росії не тільки продовжила існувати, але її і розвивали, придумували нову, покращували.

Нещодавно Bellingcat і ще кілька їхніх партнерів опублікували велике і важливе розслідування. Вони розібралися, як продовжили працювати «скасовані» наукові інститути, що займаються хімзброєю. Я не буду переповідати детально, ви можете самі вивчити, але суть в наступному.

За радянських часів в місті Шихани Саратовської області працював головний науковий інститут, де створювали хімічну зброю, в тому числі фосфорорганічні бойові отруйні речовин. Перший «Новачок» розробляли саме там. Про це багато разів докладно розповідали творці «Новачка» Володимир Углєв і Віл Мірзоянов.

Після приєднання Росії до Конвенції про заборону хімічної зброї, Шихани поступово втрачало значення і в підсумку втратило статус самостійної установи, ставши філією московського інституту органічної хімії.

Однак шихановські вчені нікуди не зникли. Вони просто перейшли в інші місця роботи. Bellingcat знайшов куди. Близько восьми виявилися в науковому центрі «Сигнал» в Москві. Саме в «Сигналі» працюють фахівці з інгібіторів холінестерази, до яких відноситься «Новачок». Дванадцять колишніх шихановців опинилися в 27-му науковому інституті Міністерства оборони в Москві, ще близько десяти - в Пітері, в ГРУ-шному випробувальному інституті військової медицини. Через директора цього Випробувального інституту Сергія Чепура журналісти і накрили всю підпільну схему.

«Новачок» вперше з'явився в публічному полі через отруєння Скрипалів. Завдяки біллінгу телефонних розмов Чепура та його геолокації, ми тепер знаємо, що він брав участь в підготовці цієї спецоперації. За кілька місяців до замаху він постійно телефонував директорам «Сигналу» Жировим і іншими провідними співробітниками. Паралельно з цим він спілкувався з офіцерами ГРУ і особисто з Олександром Мішкіном, отруйником-невдахою і цінителем солсберецьких шпилів. Чепур навіть їздив у Москву на засідання в штаб-квартиру ГРУ за кілька днів до замаху, де зустрічався з начальниками ГРУ і Мішкіном. У той же день він розмовляв з дослідниками з «Сигналу».

Таким чином, ми маємо факт. Коли ГРУ здійснювало цей замах, «Сигнал» був залучений в усі фази підготовки спецоперації. Це головне місце, де працюють фахівці з фосфорорганічних сполук. Вони розробляють «Новачок», вдосконалюють його і знають про нього все. Вони консультували ГРУ по тому, як його застосовувати, адже це дуже непросто і небезпечно. Я нагадую, що Скрипалі, на яких робили замах, залишилися живі, зате загинула ні в чому не винна жінка, а різні ураження отримали аж 47 осіб. Тому логічно припустити, що якщо хтось вирішить застосувати «Новачок» для того, щоб убити мене, він обов'язково буде спілкуватися з людьми з «Сигналу».

І тут ми доходимо до найголовнішої частини розслідування Bellingcat. Вони взяли телефонні біллінги директора цього «Сигналу» Жирова і подивилися, з ким він розмовляв в дні до мого отруєння і після нього. І їм відкрився новий дивовижний світ державних вбивць - на цей раз з ФСБ.

У списку людей, з якими Жиров спілкувався влітку 2020 року, знайшлося кілька номерів, що належать співробітникам ФСБ. Хтось просто записаний в телефонній книжці з підписом «ФСБ», хтось зареєстрований за адресами військових частин ФСБ, хтось паркує на Луб'янці машини. Але ФСБ в наш час - це гігантська організація, там працюють тисячі людей в сотні різних відділів. Як вирахувати тих, хто нам цікавий? У випадку з Жировим це виявилося легко. Більшість співробітників ФСБ, які йому дзвонять, працюють в одному і тому ж місці - Інституті криміналістики Центру спеціальної техніки ФСБ. В один день Жирову дзвонили директор цього інституту генерал Васильєв і директор всього Центру спеціальної техніки - генерал Богданов. І ще кілька співробітників Інституту криміналістики ФСБ, включаючи такого собі Станіслава Макшакова, який дуже просто гуглиться. Це вчений, ось один з його патентів, і заявка подана від його працедавця, військової частини 61469. Розташована вона була в тих самих Шиханах.

Як цікаво! Ще один шихановець виявлений в Інституті криміналістики ФСБ. Дивимося на цей Інститут уважніше і майже впадаємо у відчай: схоже, що це помилковий слід. Чим вони займаються?

Одне з перших посилань - співробітники цього інституту аналізують ютюб-ролики студента Єгора Жукова на екстремізм. І, природно, знаходять його. Вони ж знайшли мефедрон, фенілпентан і кокаїн на волоссі журналіста Івана Голунова.

Взагалі інститут, за радянських часів називався просто НДІ КГБ СССР, - головне місце проведення експертиз взагалі всіх видів для потреб ФСБ. Балістика, дактилоскопія, вибухотехніки, дослідження почерку, лінгвістика - всім цим займаються тут. Вони брали участь в розслідуванні взагалі всіх резонансних справ, які ви можете згадати, - від вибухів житлових будинків у Москві до розслідування загибелі підводного човна Курськ. Коли вони не розслідують теракти, вони зайняті не менш важливими речами - наприклад, розслідують смерть Христа. Я не шуткую.

Дивно, що за підсумком вони не порушили проти Ісуса справу про екстремізм. Адже все, що він робив, - це просто класична спроба повалення існуючого ладу.

Ну що, як думаєте, чи можуть такі потужні експерти бути причетні до спроби вбивства мене «Новачком»? Ще й як!

Макшаков, вчений з Шихан, здався найперспективнішим персонажем в цій історії, і журналісти Bellingcat отримали і його телефонні контакти теж. Давайте з самого початку накреслимо схему, хто спілкується з ким.

Основні контакти Жирова з «Сигналу» в ФСБ - це Богданов, директор Центру спеціальної техніки і за сумісництвом заступник начальника науково-технічної служби ФСБ. Наступний - генерал Васильєв, начальник Інституту криміналістики ФСБ. І Макшаков з Шихан.

Цей в свою чергу найбільше спілкується з групою з приблизно 10 осіб, розповім про деякі з них:

Александров Олексій Олександрович - працював у швидкій допомозі, потім в ФСБ

Осипов Іван Володимирович - в записниках фігурує як «Іван доктор»

Кривощеков Олексій Леонідович - раніше працював в Міністерстві оборони, паркується на Луб'янці, 1

Таякін Олег Борисович - служив у військовій частині ФСБ, потім став лікарем-хірургом

Кудрявцев Костянтин Борисович - хімік з військової частини в Шиханах

Швець Михайло Михайлович - зареєстрований в Балашисі, за адресою Центру спеціального призначення ФСБ

Паняєв Володимир Олександрович - теж з військової частини, фігурує як «фельдшер»

Уо-уо-уо. Хто хто? Паняєв?

Ось і склався наш пазл. Це той самий Паняєв, який літав зі мною в Новосибірськ, Томськ і Калінінград. Разом з усіма іншими, кого я вам назвав, він співробітник Спеціального секретного підрозділу з убивств людей хімічною зброєю. Якщо бути зовсім точними, конкретно «моя» команда - тобто люди, робота яких в ФСБ (державна служба, нагадую) полягає в тому, щоб вбити мене.

Як бачите, ланцюжок від виробників «Новачка» до людей, які були поруч зі мною в моменти отруєння, виявився зовсім коротким.

Якщо ви уважно слухали і запам'ятовували з самого початку ролика, ви зараз думаєте: а де ж Фролов і Спиридонов, про яких ти нам розповідав і які з тобою теж літали?

Їх не існує. Це паспорта прикриття реальних людей з нашого списку. Дивіться. Ми розгадали нескладний принцип цієї шифровки.

ФРОЛОВ ОЛЕКСІЙ АНДРІЙОВИЧ, день народження 16.06.1980

СПИРИДОНОВ ІВАН ВАСИЛЬОВИЧ, день народження 21.08.1975

Ім'я - не змінюємо. Від по-батькові залишаємо тільки першу букву. День народження зберігаємо. Місяць теж. Рік змінений, але зовсім трохи - щоб було просто запам'ятовувати. Ну і прізвища: для прикриття використовуються дівочі прізвища дружин або подруг справжніх співробітників ФСБ. Знову ж таки, щоб було просто запам'ятовувати. Фролова - це дівоче прізвище подруги медика Александрова. Спиридонова - прізвище дружини співробітника ФСБ, теж лікаря, Осипова.

Окей. Що ми маємо? Група людей з ФСБ, яким постійно дзвонить вчений-хімік з ФСБ Макшаков. Вони постійно спілкуються між собою, а ще вони дуже часто разом подорожують: на одних і тих же рейсах, купують квитки однієї бронью, в різних комбінаціях, - але незмінно разом.

Доказів вже досить. Ми знаємо дійових осіб. Розуміємо, як влаштована організація. Бачимо, що лікарі з ФСБ, які отримують «Новачок» в секретному інституті, використовуючи службові паспорти прикриття, двічі їздили зі мною. І в двох місцях відбувалися отруєння.

Але розум все одно відмовляється вірити. Ну серйозно, невже хтось віддав наказ вбити мене чи мою дружину і задіяв для цього ціле управління ФСБ? Ми розуміємо, що нашою країною керують злочинці, але не настільки ж!

Раптом все ж збіг? Ну один на мільйон, але збіг?

Нам потрібно більше доказів.

Беремо злиту базу авіаперельотів. Беремо список всіх людей, яких вважаємо причетними до групи отруйників з ФСБ. 8 прізвищ, з яких 6 справжні і 2 вигадані особистості з документами прикриття.

Настав момент істини: ми аналізуємо, куди ж вони літали разом в будь-яких комбінаціях.

Ось на початку списку те, що ми вже обговорили - Томськ, Новосибірськ і Калінінград, а ось - прямо візуально видно, дуууже багато спільних турне в 2017 році. Прямо дуже багато. А тепер найголовніше. Додаємо список моїх перельотів за цей же час. І зіставляємо.

18 вересня. Знайомий нам Паняєв в компанії медика Александрова під справжнім ім'ям повертається з Омська до Москви. Я полетів з Омська в 5.50 ранку, вони відразу за мною.

9 червня я лечу з Москви до Пермі. Паняєв і Александров під псевдонімом «Фролов» очікують мене на місці. Вони вилетіли до Пермі на день раніше, 8-го числа.

Ось я лечу до Пензи. І мій бабак зі мною. «Спиридонов», який був з нами в Томську (він насправді доктор Осипов), в компанії ще одного фсб-шника Крівощекова теж в Пензі, вони вилетіли на кілька годин раніше за мене.

На наступний день я в Ульяновську відкриваю штаб, там же ночуємо до 21-го. Як з'ясовується, в компанії отруйників з ФСБ. Вони теж були в Ульяновську і вилетіли звідти назад в Москву.

Якщо раптом вам здаються такі збіги дивовижними або навіть шокуючими, почекайте, це самий початок.

3 березня 2017 роки я полетів з Москви в Самару. Як найвідданіші фанатки, співробітники ФСБ Кривощеков і Александров ( «Фролов»), виїхали туди на поїзді за добу, 2 березня. Я на літаку, вони на поїзді. В цей же день я сідаю на поїзд Самара - Уфа. А вони сідають на літак по тому ж маршруту. І 4 березня і ми, і вони в Уфі. Я відкриваю штаб, вони ... не знаю, що роблять. З Уфи 5-го числа я лечу в Казань, і наші фсб-шники ЛЕТЯТЬ ЗІ МНОЮ ОДНИМ РЕЙСОМ. У Казані після свого заходу я сідаю на поїзд в Нижній Новгород. 5-е число. Кривощеков і Александров «Фролов» в цей же день летять по точно такому ж маршруту і зустрічають мене в Нижньому. 6 березня і я, і мої отруйники їдемо назад в Москву на поїздах з різницею в кілька годин.

4 дні. 4 міста. Вони їздили за мною буквально по п'ятах, боячись пропустити найменшу зупинку. Я раніше жартував, що, напевно, ніхто, крім мене і групи «Ласкавий Май», не їздив так багато і так інтенсивно з турами по країні. Я помилявся. Вбивці з ФСБ їздили рівно стільки ж.

Ось повний список за 2017 рік. Це все подорожі, де разом зі мною були співробітники «відділу отруєнь» ФСБ. Новокузнецьк, Архангельськ, Кіров, Владивосток, Челябінськ, Новосибірськ - всюди. 15 міст, 30 маршрутів. Скрізь вони. За весь час - 36 збігів.

І знову виникає питання: може бути, це просто зовнішнє спостереження? Випадково натрапили на якийсь політичний відділ ФСБ. Ну, їздять і дивляться просто, чи не зробив я випадково чогось екстремістського в Пензі.

Абсолютно точно немає. По-перше, всі ці люди не прості "ешнікі" з відеокамерами - у них або медична, або хімічна освіта і спеціалізація. По-друге, яке зовнішнє спостереження буде кожен раз виїжджати на день раніше і відлітати на день раніше того, за ким вони стежать? По-третє, в цей же період я БАГАТО раз їздив в якісь міста одні днем ​​- з ранку вилетів з Москви, ввечері повернувся. Ні в одну таку коротке подорож без ночівлі вони не їздили. Їм були цікаві тільки ті місця, де я зупинявся в готелі.

І ось ще одна загадка, над якою стороння неуважна людина билася б дуже довго. 27 квітня Паняєв і Александров «Фролов» їдуть в Астрахань. Але мене там немає. Єдина спільна подорож ФСБ-шників за рік, яка не збігається з моїм перебуванням у місці їх призначення. Що ж це таке? Хлопці так здружилися, що вирішили разом зганяти на риболовлю? Тримайте розгадку.

27 квітня в Москві  мене облили зеленкою з якоюсь кислотою, і я майже втратив око.

Ви ж пам'ятаєте, що ФСБ-шні отруйники завжди вилітають на день-півдня заздалегідь? 28 квітня я МАВ летіти в Астрахань, але через очі поїздку довелося скасувати. Ось куплений квиток:

Горе-ФСБшники вже були там і марно чекали мене на місці. Нудьгували, напевно, і дивилися мій четверговий стрім, який виглядав досить специфічно.

Таким чином, це вже незаперечний факт. Ми маємо справу з державною операцією. Це не ФСБ-шники, які працюють на замовлення олігарха або чиновника, якого я образив своїм розслідуванням. Цілий департамент ФСБ під керівництвом високих начальників протягом двох років веде операцію, в ході якої кілька разів намагаються вбити мене і членів моєї сім'ї, отримуючи хімічну зброю в секретній державній лабораторії. Звичайно, операція такого масштабу і такої тривалості не може бути організована ніким, крім як главою ФСБ Бортникова, а він ніколи б не наважився це зробити без наказу Путіна.

Загляньте в словник і прочитайте визначення поняття «державний тероризм». Це саме воно. Незаконне вбивство громадян без суду і слідства. Я і раніше говорив, що спроба мого вбивства - вказівка ​​Путіна. А зараз з усіма фактами я стверджую: за наказом президента Путіна співробітники ФСБ організовували терористичний акт.

І звичайно, ви зараз дивіться і задаєте собі питання: а навіщо? Те, що Путін мене не любить, - це очевидно, але щось штовхнуло його до таких радикальних дій. Перш в своїх інтерв'ю я говорив, що це стратегія «Розумного голосування». Всі кремлівські інсайдери прямо говорять, що Путін особисто дуже її боїться. Але зараз зрозуміло, що команда вбивць почала їздити за мною до того, як я придумав «Розумне голосування».

І я сидів, і думав, і ламав голову. З'ясувати виявилося досить легко. Я багато їжджу по країні. І в кінці 2016-2017 років я постійно їздив в Кіров на другий процес у справі Кировлеса. За квитками цих вбивць ми бачимо, що спочатку вони зі мною не їздили, а потім в один прекрасний день - ррраз! - і почалося. Вони були зі мною в кожній поїздці.

Значить, між поїздкою без них і поїздкою з ними сталося щось, після чого Путін сказав: убийте його. Я зайшов на свій ютюб-канал і знайшов єдине важливе відео, що відноситься до цього проміжку, яке може все пояснити.

За законами детективного жанру детектив в якийсь момент з'єднує всі точки і разюче точно відтворює картину злочину. Я зараз зроблю те ж саме. Тепер ви знаєте, як було проведено це розслідування і звідки брали дані. Тому не сумнівайтеся: коли я кажу «поїхав», «полетів» і «подзвонив» - це підтверджується квитками, списком пасажирів і даними біллінгів і геолокації стільникового зв'язку.

Середина грудня 2016 року. Я заявляю про те, йду на вибори. Путін вирішує, що за це мене стоїть вбити і доручає це ФСБ. Чи не застрелити, не викинути з вікна і не збити фурою. Отруїти. Бойовою хімічною зброєю. Назва «Новачок» тоді б нікому з нас нічого не сказало, це було за півтора року до операції в Солсбері.

В мою першу поїздку в 2017 році зі мною відряджаються члени спеціально організованої групи вбивць, складеної переважно зі співробітників ФСБ з кваліфікацією медиків і хіміків. Спочатку вони подорожують під своїми іменами, до березня у них з'являються вже паспорта-прикриття. Група з мінімум двох осіб в різних комбінаціях супроводжує мене весь 2017 рік. Мінімум 30 спільних подорожей. Навіщо? Ми не знаємо точно. Швидше за все, вони просто готували цю операцію, а потім чекали наказу. Але як мінімум один раз за весь цей час вони мене намагалися отруїти. Це було в літаку - я як раз про той інцидент, коли мені різко стало погано, але ненадовго. Наплутали з дозуванням. Друга конкретна спроба вбивства очевидно відбувається цього літа в Калінінградській області.

2-го липня 2020 року. Я, нічого не підозрюючи, в Москві, але квитки вже куплені, а готель заброньована. У відділі отруєнь ФСБ кипить робота. Дзвінки на вищому рівні. Макшаков, головний спеціаліст по хімзброї з Інституту криміналістики ФСБ, спочатку телефонує зі своїм начальником генерал-майором Богдановим - директором всього Інституту криміналістики. Відразу після - з генерал-полковником Кирилом Васильєвим. Пізніше він по черзі обдзвонює Александрова, Паняєва і Швеця, які відразу ж купують квитки в Калінінград і їдуть 2 липня і 3-го. Ми з Юлею прилітаємо в Калінінград 3 липня в 11-40.

5 липня паня Швець і Александров повертаються в Москву. 6 липня Юлі стає погано. Або вони хотіли вбити її, або вона доторкнулася до якогось предмета або їжі, які призначалися для мене. В цей же день, в Москві розриваються телефони. Макшаков говорить з Жировим, начальником «Сигналу». Жирову ж дзвонять по черзі генерали ФСБ Богданов і Васильєв. У цей же самий час Макшаков багато разів дзвонить трьом відбувся відправникам з Калінінграда. Богданов, найбільший начальник з усіх, директор Центру спеціальної техніки ФСБ, виїжджає в Калінінград особисто і проводить кілька днів у місцевому відділенні ФСБ. Досить просто припустити, що відбувається: йде розбір польотів. З'ясовують, чому я залишився живий. Уточнюють у «Сигналу», що не так з дозуванням. Роблять висновки і готуються до нової операції цього літа.

12 серпня. У цей день ми вперше зібралися в офісі ФБК в повному складі людей, які незабаром поїдуть знімати розслідування в Сибір, і кілька годин писали сценарії для роликів прямо у мене в кабінеті, вголос обговорюючи, куди і коли ми їдемо, де зупиняємося, де знімаємо і так далі. Безперечно, важливий день для ФБК, але для ФСБ важливіше. Всі стоять на вухах. Макшаков дзвонить по черзі генералам Васильєву і Богданову, а потім починає дзвонить Александрову і Осипову. Осипов дзвонить Паняєву. Всі вони телефонують і з їхнім колегою Олегом Таякіном, він випускник 27-го інституту Міністерства оборони, фахівець з хімічної зброї.

Таякін - головний координатор спроби мого вбивства. Наступні кілька днів він буде ночувати в будівлі Інституту криміналістики ФСБ, безперервно спілкуватися з тими, хто катається з нами по Сибіру і шукає, що б намазати «Новачком», і відразу ж рапортувати наверх - Макшакову, ну і далі по ланцюжку. Вона буде повторюватися кожен раз. Він ключовий в цій операції людина, сполучна ланка всіх з усіма. В цей же день Александров, Осипов і паня купують квитки в Новосибірськ. Увечері о 21:30 вони дзвонять черговому ФСБ в аеропорт Шереметьєво. Операція по моєму вбивства офіційно почалася.

13 серпня 9:05 ранку. Александров, Осипов і паня вилітають з Москви в Новосибірськ. Макшаков з ними на зв'язку по телефону. Ці троє - точно частина команди, яка безпосередньо намагалася мене вбити: вони привозили «Новачок», вибирали місце, наносили його, що там ще вони могли робити. Чи був з ними хтось ще? Можливо, але під фальшивими документами. Координатор Таякін залишається в Москві. Починається інтенсивна стеження за членами нашої команди.

Ось кадр з однієї з передач РЕН-ТВ. Він зроблений в цей день, 13 серпня:

Марія Пєвчих, глава нашого відділу розслідувань, варто біля свого будинку з валізою і чекає таксі в аеропорт. Навіщо щось за нею стежили з самого ранку, а потім ця оперативна зйомка виявилася в руках пропагандистів. В цей час координатор Таякін виїжджає з будівлі Інституту ФСБ на вулиці академіка Варги і їде в аеропорт Домодєдово - мабуть, щоб особисто переконатися, що вона сіла на літак. О 8:55 він зв'язується з черговим ФСБ в аеропорту, очевидно, щоб потрапити всередину. А відразу після вильоту її літака виходить з аеропорту і їде.

14 серпня. Перед поїздкою в Новосибірськ отруйники з ФСБ вимкнули свої справжні телефони і користувалися тимчасовими. За протоколом, вони мабуть мали взагалі залишити справжні телефони будинку, щоб їх було неможливо відстежити, але не залишили. Доктор-вбивця Александров включив свій справжній телефон в Новосибірську лише одного разу. І цього досить, щоб визначити, де він був. У 15-30 за місцевим часом його телефон був тут, а тут розташований готель Парк Інн, де через пару годин опинюся я.

15-17 серпня. Координатор Таякін ночує в НДІ-2 ФСБ. Ночами він активно листується з кимось за допомогою месенджерів. Це видно по деталізації телефонних біллінгів і геолокації телефону. Щоранку телефонує начальником Макшаковим, а той з генералами. Кілька разів Макшаков розмовляє з експертом по органофосфатним отрут, вченим з Шихан.

18-19 серпня. Ми переїхали з Новосибірська до Томська. Отруйники поїхали за нами. Наступні пару діб ми не розуміємо, де саме вони знаходяться, але бачимо безперервне спілкування команди «на землі» в Томську з координатором Таякіним. А той продовжує по ланцюжку доповідати нагору.

19 серпня, вечір. У Томську 11 вечора, я повернувся після купання в знаменитому Кафтанчіково і сиджу з колегами в ресторані готелю. Я не їм, замовляю один коктейль, але він такий несмачний, що я роблю все пару ковтків і залишаю його на столі. Опівночі я йду спати.

Відразу після цього в 00-08 координатору Таякін надходить дзвінок від члена команди, ФСБ-шника Олексія Крівощекова. Наступні 40 хвилин Таякін інтенсивно переписується з кимось через месенджер і одночасно розмовляє з Макшаковим. У 00-44 дзвінки припиняються. Швидше за все, активна фаза операції завершена - до того моменту я вже отруєний, і залишається тільки чекати результатів.

Мабуть, розслабившись, в 00-48 по Томському часу Александров здійснює таку ж помилку, як в Новосибірську. Включає свій справжній телефон буквально на секунду, один байт вихідного трафіку. І цього досить, щоб визначити його місцезнаходження, він в Томську, в 5 хвилинах їзди від готелю «Ксандер», де ми всі зупинилися.

20 серпня. Я прокидаюся. Одягаюся. Надпиваю води з пляшки, виходжу з номера і в 6 ранку зустрічаюся зі своїм прес-секретарем Кірою і помічником Іллею. Через пару хвилин ми сідаємо в таксі. В 6-05 Кривощеков дзвонить Таякіну в Москву. Судячи з усього, він десь поруч з нами, бачить нас фізично і повідомляє: Навальний живий і їде в аеропорт.

Що було далі, добре відомо. Через 2,5 години мені стає погано в літаку, я втрачаю свідомість, впадаю в кому, мене привозять до Омська. Я завис між життям і смертю, і ФСБ-шники з тривогою спостерігають за розвитком подій. Через добу я все ще живий, а значить, операція провалилася. Починається інше - по замітання слідів.

21 серпня. Перше, що повинна зробити група, - зробити будь-які зусилля, щоб «Новачок» ні виявлено ніде. Макшаков починає надзвонювати профільним експертам. Будь-яким людям, які можуть допомогти приховати сліди операції. Серед його консультантів вчений Василь Калашников, він спеціалізується на виявленні метаболітів (залишків) токсичних речовин в крові. Потім дзвінки Олегу Демидову, теж колишньому шіхановцу, що спеціалізується на органофосфати, до якого належить «Новачок». І дуже важливий дзвінок в Інститут проблем хіміко-енергетичних технологій, розташований в місті Бійську. І уявляєте собі, на чому спеціалізуються вчені цього інституту? На видаленні слідів хімічного зараження.

Відгадайте, де ж в цей час наша трійця вбивць? Александров, Осипов і паня здають свої квитки з Томська в Москву і негайно відправляються в Горно-Алтайськ. Ми знаємо це тому, що наш старий і дуже корисний друг Александров знову включив свій телефон і видав розташування. Координатор акції Таякіна теж терміново о пів на третю ночі біжить в аеропорт і вилітає в Горно-Алтайськ. Чому Гірничо-Алтайськ? Це найближчий до Бійськ місто з аеропортом. А Гірничо-Алтайское управління ФСБ прекрасно підходить як місце зустрічі.

Принаймні телефон Таякіна цілий день знаходився ось в цьому радіусі - там же, де і будівля управління ФСБ.

Легко припустити, що разом з фахівцями з Бійського інституту колектив кілерів обговорює, як замітати сліди провалену операції.

Неважко зрозуміти, чому вони так забігали, реконструювавши політичну ситуацію. Я лежу в комі. Всі пишуть, що мене отруїли. Путін каже Бортнікову: «Ви якого біса все провалили, зробіть все, щоб ніякої" Новачок "ні виявлено». Те ж саме Бортников повторює Васильєву і Богданову - начальникам Центру спеціальної техніки ФСБ, а ті відправляють своїх наламати дров підлеглих до людям, які вміють позбавлятися від слідів «Новачка».

Одночасно йдуть більш традиційні методи приховування злочину. У готелі «Ксандер» вилучаються записи відеокамер, в невідомому напрямку зникає мій одяг. Цілком ймовірно, її забирає один з учасників групи - Кудрявцев, 25 серпня він прилітав до Омська. Лікарі в Омську отримують інструкцію і починають брехати про те, що ніякого отруєння не було, підключаються піарники, вкидається версія, що я напередодні пив самогон і взагалі вживав наркотики. Мене забороняють вивозити в госпіталь в Німеччину і чекають, або поки я помру, або поки слідів «Новачка» на тілі не залишиться. Далі ви все знаєте краще за мене.

«Новачок» був все-таки виявлений в крові спочатку німецькими вченими, потім шведськими і французькими. Потім міжнародна організація по забороні хімічної зброї провела розслідування і випустила офіційну доповідь, висновок якого: Навальний був отруєний речовиною з групи «Новачок».

Тут доречно поговорити про те, що виникає у кожного: так що ж за ФСБ таке безпорадне? Де таких ідіотів набрали? Три з половиною роки їздять за мною, як мінімум тричі труїли, а я все одно живий. І який взагалі дурень вирішив використовувати «Новачок», якщо застосовувати його настільки складно?

Але якщо подумати, план був непоганий. Дивіться самі. Вони двічі намагалися мене вбити, а я навіть не зрозумів, що відбувається. І якби зрозумів, то мені б все одно ніхто не повірив. Сам розповідь «ой, я ледь не помер, але не помер» звучить дико. Їм було важливо розрахувати дозування. Тому краще покласти менше, ніж більше. Переборщиш - людина помре на місці, і буде зрозуміло. Ця їжа отруєна. Або цей предмет. Чи стане легше докопатися до правди. А у нас виходить у всіх випадках отруєння ми взагалі не розуміємо, як точно це було зроблено. Так, я стикнувся з «Новачком», а потім схопив пляшку, на якій залишилися сліди, і тому ми знаємо, що все відбулося в готелі, але все одно як саме - неясно. Якщо людину застрелиш або зіб'єш машиною - це традиційне злочин, яке зрозуміло, як розслідувати. Ось тіло, ось кулі, ось сліди. А отруєння дає приголомшливу можливість взагалі не вести ніякого розслідування і займатися улюбленою кремлівським справою. Просто брехати.

Ніякого «Новачка» не було, це діабет. Взагалі немає: спочатку діабет, а потім його посипали «Новачком» в медичному літаку. Потім Путін повідомляє, що я сам себе отруїв. Потім повідомляють, що мене отруїли мої колеги. Остання версія в тому, що мене отруїли німці.

Можна висувати будь-які версії і говорити що завгодно.

- Ви навіщо отруїли людини?
- Ми? Ми нікого не труїли. Це ви самі отруїли.

І йди доводь.

Однак в цілому правда: операція провальна, чому я дуже радий. Дивуватися тут не потрібно. 20 років під керівництвом Путіна деградує все. І якщо космосом командує Рогозін, а нанотехнологіями Чубайс, то з чого ви взяли, що в ФСБ влаштовано інакше? З чого ви взяли, що «Новачок» буде працювати краще, ніж космічний робот Федір? Та так і вийшло: запитав Путін у "раздолбаєв" в секретному інституті: «Через скільки" Новачок "розчинитися в тілі?» Ті почухали голови і сказали: «Ну, через дві доби». А він не розчинився. Та тому що все розвалилося в країні, і чиновники думають тільки про те, де вкрасти. Система деградує цілком, на всіх рівнях. І якщо, наприклад, охорону здоров'я зараз у нас в такому стані, що люди в коридорах вмирають, то і в сфері секретних операцій відбувається те ж саме.

Я хочу сказати пару слів офіцерам ФСБ і взагалі правоохоронних органів. Вам самим не соромно на цю систему працювати? Ну ви ж бачите, що просто перетворилися в прислугу для злодіїв і зрадників. Путін 20 років послідовно перетворював і ФСБ, і МВС до структур, головне завдання яких - допомагати красти йому і його друзям. І це єдиний національний проект, виконаний на відмінно. Найбагатша країна з величезними ресурсами стала бідною. Мільйони пенсіонерів ридають, порівнюючи свої пенсії і ціни в магазинах. Зате все путінські дочки мільярдерки, його друзі сусіди і товариші по службі - мільярдери. Найдорожчі яхти - у наших олігархів. І ви повинні все це захищати, а ще й вбивати тих, хто незадоволений.

Не треба брати участь у цьому національному зрадництві. Ті, хто підтримує Путіна і його систему, не патріоти, а зрадники. Вони зрадили народ Росії.

Ця спроба вбивства розкрита. І тепер ви точно знаєте, що офіційно його розкривати не буде. Інакше доведеться пересаджати половину керівництва ФСБ. І Путіна, який їм наказ віддавав.

Саме тому - ви подивіться - вони так і верещать на всіх рівнях: від «Єдиної Росії» і Лаврова до телевізійних пропагандистів. Розуміють, що їх викрили. Але це все було дурницею в порівнянні з тим, що буде далі. Прямо в цю хвилину вся банда дивиться це відео і усвідомлює, що їх викрили у скоєнні терористичного акту. З іменами і прізвищами. Зі званнями і посадами. Думка про те, що вони спіймані на місці злочину, змусить їх верещати в мільйон разів сильніше. Ви побачите істерику неймовірних масштабів. Телеведучі держканалів будуть просто вибухати в ефірах. Проти мене порушать кримінальну справу за те, що у них не вийшло мене вбити.

Хто у нас ФСБ очолював, пам'ятаєте? Чиє це головне дітище? Хто їм досі керує особисто в ручному режимі?

ФСБ в нинішньому вигляді - його головне творіння, і ось всім стало остаточно ясно, що він його використовує для вбивства політичних опонентів. І Путін, звичайно, буде топати ніжками більше всіх. Тому що це його особистий план і особистий провал. Образа його на мене і ФБК буде дуже сильною.

Я можу розраховувати тільки на вас. Хай не буде розслідування, але я хочу, щоб вся країна знала, що творять ці люди. Як вони використовують державну систему. У що вони перетворили органи безпеки. Ні у кого не повинно залишатися ілюзій.

Останнє і найважливіше. Якщо ви знаєте хоч щось про цю операцію по отруєнню мене «Новачком», якщо ви дізнаєтеся цих людей, стикалися з ними, працювали, вчилися або просто десь бачили. Напишіть нам. Або в телеграм-бота. Або, якщо хочете повністю анонімно, - на Чорний Ящик. Це спеціальний сайт, через який можна відправити нам повідомлення, навіть ми самі не побачимо, хто його надіслав. Будь-яка інформація нам буде корисна, ви можете допомогти розкрити цей злочин до кінця.

Нагадую, що у вересні будуть вибори в Держдуму. Ми всі хочемо, щоб злодіїв-єдиноросів було в ній якомога менше. Для цього потрібно брати участь в «Розумному голосуванні». Реєструйтеся прямо зараз і підтримуйте нас.

 

Як ми писали, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін переконаний, що етап у німецько-російських відносинах закінчився і вони більше не будуть особливими. Підтвердження лабораторіями Франції та Швеції, що Навальний був отруєний саме речовиною на кшталт Новичка, призвело до відміни запланованого на завтра візиту Лаврова до Берліну. Він нагадав, що такого ще ніколи не було.

Зазначимо, що сліди «Новічка» знайшли в організмі та на речах Навального.

У Путіна ж на ультиматум Меркель у справі Навального відповіли погрозою Німеччині

Читайте також:Ігор Ейдман: «Путін - провінційний бос мафії, але цей бос давно втратив адекватність і марить світовим пануванням»