Політика
17 грудня 2020
Обрання мера Харкова може затягнутися на роки - Айвазовська
Хто керуватиме Харковом після смерті Кернеса. Пояснює ОПОРА
news-image
Процедура обрання мера Харкова, після смерті міського голови Геннадія Кернеса, може затягнутися на роки.

Таку думку голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська оприлюднила у Фейсбуці.

Про Харків та Геннадія Кернеса. Закон про місцеве самоврядування визначає, що у разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради. Оголошення позачергових виборів — питання, яке лежить у площині відповідальності парламенту та може бути розтягнуте в часі на роки, що демонструвала неодноразова практика. Тож, поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом", — написала Айвазовська.

За її словами, закон про місцеве самоврядування визначає, що у разі звільнення міського голови з посади у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради.

Не пізніше, як на п'ятнадцятий день після смерті міського голови, особа, яка на цей час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів.
Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев'яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного голови. На практиці відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати, і подекуди процедура не була виконана роками", - підкреслила голова правління Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, сьогодні вночі помер мер Харкова Геннадій Кернес. Про це в Телеграмі повідомив його друг Павло Фукс.

Зазначимо, кількість хворих у COVID-лікарнях збільшилася на 25% у листопаді.

Читайте також:Прокуратура змусила Кернеса ввести карантин у Харкові

.