Світ
18 грудня 2020
Дим від пожеж може переносити інфекційні та грибкові захворювання — дослідження
Мікроби та грибки можуть потрапити в дим через пошкодження ґрунту.
news-image
Науковці раніше вже досліджували, що через вміст твердих частинок у димі від пожеж у людей можуть виникати проблеми з диханням. Тепер вчені кажуть, що не просто дим може спричиняти захворювання дихальних шляхів, а мікроби та грибки, які цей дим поширює.

Відповідний огляд попередніх досліджень американські науковці з Університету Айдахо опублікували у Science, пише Громадське.

Вони дослідили попередні дослідження з забору мікробів і грибів у диму, щоб проаналізувати, які захворювання вони можуть спричиняти.

Дослідники кажуть, що мікроби та грибки можуть потрапити в дим через пошкодження ґрунту. Так, вони прикріплюються до твердих частинок, що захищають мікробів і грибів від ультрафіолетового випромінювання, що може їх вбити, та можуть «подорожувати» на сотні кілометрів. А водяна пара захищає мікробів та грибів від висихання.

Вчені припускають, що концентрація мікробів і грибів більша біля джерела пожежі. Тому пожежники, які намагаються загасити вогонь, можуть постраждати від кокцидіоідомікозу — захворювання, яке спричиняють грибки та уражає легені.

Також науковці знайшли у зразках диму мікробів, які можуть спровокувати астму. За словами вчених, здатність диму поширюватися по всьому світу може стирати межі між регіонами.

«Імовірно, багато випадків зараження невизначеними збудниками ставалося через те, що дим переносив мікробів за межі їхнього ареалу проживання. Дим може стати поясненням для деяких моделей зараження», — сказала докторка Леда Кобзіар, яка займалася дослідження.

Для того, щоб підтвердити таке припущення, науковцям потрібно буде провести експериментальне дослідження.

Цьогоріч масштабні пожежі сталися в Австралії, у Каліфорнії (США), а також в Україні. Дослідники кажуть, що через глобальне потепління з'являються більш сприятливі умови для займання, також через зміни клімату можливе збільшення тривалості та масштабу пожеж.

Ми писали, що всесвітня метеорологічна організація — спеціальна установа ООН, що вивчає клімат, — оголосила переможців щорічного конкурсу на найкращі фото погодних явищ. Їх ВМО використає для календаря на 2021 рік.

13 світлин-переможців обирали фотографи й метеорологи ВМО із 70 фотографій, дібраних із понад тисячі кандидатів через народне голосування. 

Нагадаємо, 18 липня, поблизу міста Волноваха Донецької області горіло пшеничне поле площею 147 гектарів. Пожежа встигла поширитися на територію 24 гектарів.

Як стало відомо, укрзалізниця відновлює курсування поїзда №134/133 Миколаїв — Рахів на зимові свята. З Миколаєва поїзд відправлятиметься з 23 грудня, із Рахова — з 25 грудня. Так, із Миколаєва поїзд відправлятиметься 23, 25, 26, 28, 29 та 31 грудня 2020 року, а також 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 15 та 16 січня 2021 року.

Читайте також:Що приготувати на Новий рік: поради від Євгена Клопотенка