Суспільство
29 грудня 2020
Водій таксі злякався міфічного протягу більше, ніж реального COVID-19, - Уляна Супрун
Як показали дослідження, саме при відчиненому вікні у авто - найнижча концентрація повітряних частинок, які теоретично можуть передавати вірус між людьми.
news-image

Лікарка та громадська діячка Уляна Супрун розповіла, як таксист Uber попросив її вийти з авто на півдорозі до пункту призначення. 

Як думаєте, яка причина? Ми нахамили водію? Ми неадекватно поводилися? Ми попросили відчинити вікно на 2 сантиметри? На жаль, правильним є останній варіант. Але спочатку трохи передісторії", - пише пані Уляна.

Медик нагадує, що вірус SARS-CoV-2 передається повітряно-крапельним шляхом.

Найімовірніше це може трапитися при тривалому контакті (довше 15 хвилин) та на близькій відстані (менше 1,5 метри) від інфікованої людини. Ще імовірніше, що це відбудеться у невеликому та погано провітрюваному приміщенні. Наприклад, у таксі. На початку грудня медіа опублікували результати невеличкого дослідження щодо того, як знизити ризик передачі SARS-CoV-2 в авто. Дослідники зробили комп’ютерну модель, що імітувала потік повітря всередині компактного автомобіля. На основі цієї моделі вони зімітували різні сценарії їзди в машині: з відчиненими вікнами й зачиненими вікнами. Метою було визначити: яким чином їздити буде безпечніше. Та модель, яка демонструвала потік повітря при відчинених вікнах, показала найнижчу концентрацію повітряних частинок, які теоретично можуть передавати вірус між людьми. Натомість найгіршим сценарієм виявилася їзда з зачиненими наглухо вікнами й кондиціонером чи опаленням", - пояснила лікар.

Дослідники виявили, що вентиляційна система автомобіля не дозволяє повітрю циркулювати так само добре, як кілька відчинених вікон. Тому навіть 1 чи 2 відчинені вікна зроблять поїздку більш безпечною.

Виходячи з цієї інформації ми з Марком щоразу, як замовляємо таксі, просимо водіїв трохи відчинити хоча б одне вікно. Сьогодні вчинили так само — попросили опустити скло на одному вікні на 2 сантиметри нижче. Але водій сказав, що не хоче цього робити через те, що утвориться протяг. А він боїться захворіти. Тоді ми сказали йому, що від протягу не передаються небезпечні збудники хвороб, на відміну від задушливого повітря. Пробували розказати про дослідження. Але він не захотів нас чути. Натомість запропонував вийти на півдорозі з авто", - додала Супрун.

 Водій злякався міфічного протягу більше, ніж реального COVID-19.

Можливо, колись йому подарують книжку “Мочи Манту” і він дізнається, що протягу не треба боятися. Це доволі ймовірно, адже сотні людей, які купують “Мочи Манту”, хочуть допомогти своїм близьким людям позбутися міфів. Я вже розповідала, що на сайті продажу книжки “Мочи Манту” кожен покупець може надіслати нам невеликий текст про себе чи людину, якій дарує книжку. На основі цих повідомлень я готую підписи й побажання від себе. З одного боку дуже приємно читати повідомлення від майбутніх читачів. Але також часто буває й сумно. Мені пишуть, що не можуть самотужки пояснити своїм татові чи мамі, дружині або чоловіку, чому те, у чому вони переконані, неправда. Це говорить про те, як багато людей вірять у міфи, які відбирають їхнє здоров’я. І навіть найближчі не можуть допомогти", - пише медик.

Як ж цьому зарадити, якщо навіть лікарі підтримують нісенітниці, як то дихання над картоплею, щоб одужати, або виписування фуфломіцинів? 

Якось знайома лікарка розповіла мені, як керівництво лікарні змушувало її й усіх лікарів виписувати пацієнтам певний набір ліків. Байдуже, чи потрібні були вони, чи ні. Переважно все з цих “ліків” була гомеопатія чи фуфломіцини, які не приносять жодної користі здоров’ю. Просто їх потрібно було комусь продавати. Тим медикам, які відмовлялися брати в цьому участь, погрожували звільненням. Тож деякі з них просто виписували ці списки препаратів, але водночас говорили пацієнтам, щоби вони не приймали їх. Такі історії здатні похитнути й найміцнішу довіру в людей до медицини", - навела жахливий приклад Уляна Супрун.

Лікар впевнена, що криза довіри — це одна з головних причин, чому в суспільстві циркулює так багато міфів.

І поки їх будуть толерувати більшість громадян — будуть траплятися абсурдні ситуації, як у нас з таксі. Дуже приємно бачити тисячі людей, які опираються цьому мракобіссю, та намагаються просувати здоровий глузд. Але є великий ризик, що їхній голос може розчинитися у повітрі, якщо більшість все одно віритиме або толеруватиме нісенітниці. P.S. Ми викликали інше таксі Uber, де водій спокійно відчинив вікно на наше прохання й довіз до пункту призначення", - підсумувала пані Уляна.

Нагадаємо, МОЗ не збирається скасовувати локдаун у січні попри зниження захворюваності на COVID-19. Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

До речі, тайванська авіакомпанія EVA Air вирішила звільнити пілота з Нової Зеландії, якого вважають відповідальним за перший із квітня випадок зараження коронавірусу на острові. Вважається, що пілот заразився коронавірусом на початку чи в середині грудня, але до того симптомів хвороби в нього не було

Раніше Борислав Береза писав, що «ми перша країна в світі, яка без вакцинації і без жорсткого карантину перемогла COVID-19». На фоні таких цифр, Борислав Береза очікує, що локдаун з 8 по 24 січня взагалі скасують.