Суспільство
30 грудня 2020
Як лікар, мрію, щоб настав той час, коли вже не потрібно буде нікого переконувати на захист вакцинації, - Віктор Ляшко
Коли мРНК вакцини наберуть масовості, це змінить підхід до щеплень. Буде достатньо лише одного щеплення з генетичним кодом.
news-image

2021 рік стане не лише роком наймасштабнішої вакцинальної кампанії в історії людства, а й проривом для нового типу вакцин — мРНК вакцин, повідомив Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я.

Принаймні два перші зареєстровані FDA та дозволені до використання препарати від Pfizer/BioNTech та Moderna саме такі. Коли мРНК вакцини наберуть масовості, це змінить підхід до щеплень. Буде достатньо лише одного щеплення з генетичним кодом", - пише медик.

Як розповів Ляшко, у звичайному режимі розробка і випробування вакцини триває кілька років.

Спочатку треба навчитися вирощувати вірус у живій клітині (наприклад, в курячих яйцях), потім його очистити, зробити слабким і безпечним, що підтверджується роками клінічних випробувань. На розробку такої класичної вакцини витрачається десятиліття. До сьогодні рекордсменом була вакцина проти паротиту, на винайдення якої витратили чотири роки. Для пошуку ефективного профілактичного засобу від коронавірусу фармацевтичні компанії та уряди багатьох країн вклали величезні ресурси у швидку розробку вакцини. Додаткову перевірку отриманих результатів здійснюють регулятори — зокрема, британське Агентство з регулювання лікарських засобів і медичних товарів (MHRA) та американське Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA). А потім їх ще чекає перекваліфікація Всесвітньої організації охорони здоров’я", - пояснив головний санітарний лікар України.

Вірус SARS-CoV-2 містить в собі один з протеїнів — так званий S-білок, який несе безпосередню загрозу, допомагає вірусу проникати в клітини організму і розмножуватися там. 

Але цей «бойовий» білок виявився слабким місцем вірусу. Замість ослабленого вірусу SARS-CoV-2, в лабораторіях створили шматочок його РНК (генетичного коду або інструкції створення білків), який і помістили у вакцину. Чому шматочок? Якщо ввести всю РНК, то клітини розпочнуть створювати його копії, а так вони мають лише інструкцію зі створення протеїну, який вірус використовує як присоску", - каже Віктор Ляшко.

Тому, при введенні мРНК вакцини, клітини «зчитують інструкцію» з виготовлення протеїну та починають його виробляти самостійно.

Це не безкінечний процес, адже з часом сама «інструкція» знищується, і процес виготовлення білка припиняється. Тепер, після фактичного потрапляння вірусу в організм, він негайно ідентифікований саме за наявністю цього білка і відповідно буде знищений без витрачання часу та зусиль організму на ознайомлення. Саме це і створює величезні перспективи для розвитку мРНК вакцин. Вони дають можливість сформувати імунітет власне без ризику інфікування", - додає медик.

За словами Ляшка, найбільше нарікань та провокацій лунають від антивакцинаторів саме через можливі побічні дії. 

Але, тут потрібно пам’ятати, що не існує лікарських засобів без побічних ефектів. До того ж це зовсім не означає, що всі побічні дії або хоча б одна виявляться у кожного пацієнта. Це означає, що усі можливі побічні ефекти вважаються нормальною реакцією імунної системи. Найчастіше, це короткострокові легкі або незначні реакції, які проходять без серйозних ускладнень. Для прикладу, біль в місці ін'єкції, головний біль, біль у м’язах, підвищення температури, відчуття втоми. Зазвичай, усі ці перераховані вище побічні ефекти минають самостійно протягом кількох днів", - сказав заступник міністра охорони здоров’я.

Також Віктор Ляшко закликає усіх українців надолужити пропущені щеплення від інших інфекційних хвороб. 

Маю великі сподівання, що у 2022 році у нашому календарі з’явиться ще одна вакцина — пневмококова. Підтвердженням цього є позитивна відповідь на наш запит від Глобального альянсу з вакцин та імунізації щодо отримання спеціальної ціни для закупівлі пневмококової вакцини. У всьому світі пневмококова інфекція — це одна з основних причин смертності серед дітей віком до 5 років, дана вакцина включена до календаря щеплень усіх 27 країн — членів ЄС", - повідомив Ляшко.

Головний санітарний лікар України нагадав, що вакцинована більшість з нас, ніколи не стане свідками тих руйнівних наслідків епідемій, які були до моменту винаходу антибіотиків і вакцин. 

Ефективність останніх, зробила низку інфекційних хвороб досить рідкісними. Їх навіть перестали боятись. Як лікар, мрію, щоб настав той час, коли вже не потрібно буде нікого переконувати на захист вакцинації. Від слова зовсім", - резюмував Ляшко.

 

Нагадаємо, "якщо поруч людина, у якої над маскою стирчить ніс, яке вам діло до мутацій COVID-19", - Євген Комаровський. Медик впевнений, що мутація вірусу на ефективність вакцинації не вплине.

За словами лікаря Тараса Жиравецького, цей вірус як несподівано з‘явився так і несподівано зникне. Медик радить насолоджуватись тим що ми маємо тут і зараз. Ми насправді маємо дуже багато цінного поруч і тільки такі часи змушують нас оцінити те що ми не помічаємо.

До речі, Борислав Береза писав, що «ми перша країна в світі, яка без вакцинації і без жорсткого карантину перемогла COVID-19». На фоні таких цифр, Борислав Береза очікує, що локдаун з 8 по 24 січня взагалі скасують.

Читайте також:Пілот авіакомпанії з Тайваню не знав, що хворий на COVID-19, і заразив одну жінку. Його оштрафували й звільнили