Резонанс
30 грудня 2020
Зеленський вийшов за межі своїх повноважень під час відсторонення голови суду Олександра Тупицького, - КСУ
Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча та втручання в діяльність судових органів.
news-image

У Конституційному суді України заявили, що президент Володимир Зеленський вийшов за межі своїх повноважень під час відсторонення голови суду Олександра Тупицького. КСУ навіть пригрозив президенту кримінальною відповідальністю.

Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду, у якій мовиться, що стаття 154 Кримінально-процесуального кодексу, на яку послався Зеленський при відстороненні Тупицького, не розповсюджується на суддів КСУ.

«Президент України вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344) та втручання в діяльність судових органів (стаття 376)», — йдеться у повідомленні.

Тому Тупицький має продовжити виконувати свої службові обов’язки, а Зеленський повинен скасувати указ.

Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність. Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України О. Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та Закону України «Про Конституційний Суд України», а Президент України – негайно скасувати свій Указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року", - додали у КСУ.