Україна повинна виплатити МВФ близько 1,7 млрд доларів у 2021 році
Найбільші виплати призначені на 12 березня і 13 вересня — по 295,5 млн СПЗ.
news-image

У той час як долар знову почав дорожчати, Україна повинна виплатити Міжнародному валютному фонду (МВФ) близько 1,7 млрд доларів у 2021 році.

Про це повідомляють Українські Новини.

Згідно з нинішнім графіком, в поточному році Україна зобов'язана виплатити МВФ 1 154,694 млн СПЗ (спецправа запозичення). За курсом НБУ на початок січня це становить близько 1,67 млрд доларів. Перший платіж МВФ заплановано на 1 лютого в розмірі майже 50,68 млн СПЗ, а вже 4 лютого необхідно заплатити ще 98,5 млн СПЗ. Найбільші виплати призначені на 12 березня і 13 вересня — по 295,5 млн СПЗ.

Останні платежі в поточному році заплановані на 1 листопада — 43 млн СПЗ. Як повідомляли Українські Новини, в кінці квітня 2014 року МВФ затвердив кредитну програму для України на 17,01 млрд доларів, а на початку травня надав перший транш кредиту stand by на суму 3,19 млрд доларів.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 11 березня 2015 року схвалив виділення Україні 17,5 млрд доларів за 4-річною програмою EFF (Extended Fund Facility) замість програми stand by.

МВФ вирішив змінити попередню програму "стенд-бай" на "механізм розширеного фінансування" у зв'язку з більш тривалою потребою платіжного балансу України. У жовтні 2018 Україна і МВФ домовилися про нову програму stand by. У вересні 2019 року Національний банк і Міжнародний валютний фонд почали спільну роботу над новою програмою співпраці.

Раніше глава Національного банку України Кирило Шевченко заявив, що дати перебування місії Міжнародного валютного фонду в Україні будуть відомі  після вирішення низки питань, які турбують МВФ. Він зазначив, що зараз з МВФ обговорюють три блоки питань: перший стосується рішення Конституційного суду та антикорупційної діяльності в Україні, другий - проєкту бюджету України на 2021 рік і третій - роботи самого Національного банку. Також Денис Шмигаль повідомив, що  Україна виконала 4 із 10 вимог МВФ  для наступного траншу.

 

Нагадаємо, Україна готується до переговорів про зону вільної торгівлі з Китаєм — Петрашко. Також глава Мінекономіки нагадав, що Україна почала переговори про перегляд Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як стало відомо, НБУ оцінив економічні втрати від посилення карантину. Нові обмеження призведуть до втрат близько 0,2 процентних пункти річного ВВП наступного року.

До речі, завдяки державним послугам онлайн, які наразі впроваджує Міністерство цифрової трансформації, громадяни щорічно можуть заощадити 1,3 мільярда гривень. Про це заявив перший заступник міністра Олексій Вискуб, передає пресслужба міністерства.