Чому в СРСР будували багато дев'ятиповерхівок
Безумовно, у всіх правилах є свої винятки і в СРСР існували 10-поверхові будинки, але їх дуже мало.
news-image

Серед запитів в Мережі чимала кількість людей цікавляться чому ж в більшості житлових висотних будинків саме 9 поверхів. Про це розповідає lavender.

Спершу варто пригадати менш високі, але популярні будівлі - п'ятиповерхівки. Втім, розібравшись, ви зрозумієте, як тут все просто. За будівельним нормативам будівлі, чия висота не перевищує 15 м (тобто, як раз 5 поверхів), не потрібно обладнати ліфтами. Так що тут існувало правило простої економії.

Тією ж економією можна пояснити і створення дев'ятиповерхівок в СРСР. Будинки, що перевищують по висоті 28 метрів необхідно було обладнати особливими незадимлюваними сходами. А ці сходи значно піднімали в ціні квадратний метр і були логічними для окупності тільки в будинках 14-18 поверхів.

Крім цього, в будівлях, де більше 9 поверхів, має бути 2 ліфти. А газові плити можуть бути використані тільки до 9 поверху включно.

Втім, при бажанні всі подібні заборони від будівельних фірм можна було обійти: встановивши швидкісний ліфт або забезпечивши мешканців пожежною сигналізацією та системою димовідведення. Але серед архітекторів важливим фактором створення 9-поверхівок було те, що пожежні машини мали стандартні сходи довжиною всього 28 метрів.

Тому в більшості випадків пожежна драбина діставала якраз до 9 поверху, враховуючи довжину від проїзду до верхніх квартир. Безумовно, у всіх правилах є свої винятки і в СРСР існували 10-поверхові будинки, але їх дуже мало.

Нагадаємо, що у дитячому садочку Вінниці стався вибух, постраждали діти. Під час прогулянки діти знайшли на території садка невідомий предмет і почали з ним гратися.

Також повідомляли. що у Великій Британії чоловік освідчився жінці за допомогою робота, який доставляє людям продукти під час локдауну. Пара сподівається, що робот Starship доставить їм обручки і до вівтаря.

Читайте також:Активісти вимагають від Мінрегіону припинити легалізацію порушень у будівництві зі сторони ДАБІ