Iнтерв’ю
15 січня 2021
Сергій Доротич: «Загралися наші «владарі», вони не розуміють взагалі, де вони знаходяться»
За словами Доротича, зупиняти зараз підприємництво - це відрубувати руку, яка несе копійчину у вигляді податку в бюджет.
news-image

Кореспондент Єдності під час акції тарифного протесту та #SaveФОП поспілкувався із Сергієм Доротичем, підприємцем та громадським діячем, головою ВГО "Союз захисту підприємництва".

Кор.: Як Ви можете прокоментувати ті нововведення, які під час карантину запровадила влада в Україні, наприклад, ситуацію із забороною продажу шкарпеток?

Сергій Доротич: Це повне безглуздя, і скажу мовою оригіналу - "слишком далеки они от народа", загралися наші "владарі", вони не розуміють взагалі, де вони знаходяться. Вони не ходять по землі, живуть за парканами, ходять з охороною та не розуміють, що те, що вони роблять наносить непоправну шкоду.

Зупиняти зараз підприємництво - це відрубувати руку, яка несе копійчину у вигляді податку в бюджет, з якого можна купити апарат ШВЛ, концентратор, дати надбавки медикам. Вони звикли тільки жити на кредитах, а на цьому далеко не підеш. Економіка повинна працювати.

Тому це безглузді обмеження, ми проти них, і вже було багато висновків, у тому числі рішення КСУ 28 серпня, де зазначається, що ніхто, окрім Верховної Ради шляхом запровадження законодавчих ініціатив не може вводити будь-які обмеження прав громадян, визначених Конституцією України. Це грубе порушення, але користуючись окремими юридичними маніпуляціями, уряд дозволяє собі зловживати. Рано чи пізно за це має бути відповідальність і суспільство запитає про це.

Допоки такі, вибачте, невігласи, диверсанти, які приймають рішення, не будуть притягнуті до відповідальності, не буде порядку в Україні. Ми повинні це змінити, якщо хочемо жити у справедливій, заможній, економічно спроможній країні.

Кор.: 28 січня ви знову масово збираєтеся на Майдані. Які у вас будуть вимоги? Чи з'явилися нові, додатково до попередніх?

Сергій Доротич: Так, 28 січня у нас анонсована акція, ми тримаємо Майдан, далі відстоюємо право на працю. 26 січня розпочинається сесійний тиждень, а 28 ми робимо піковий наш протест, всеукраїнську мобілізацію. Ми будемо вимагати збереження мікропідприємництва в Україні.

У першу чергу, це прийняття законопроєктів 3853-1, 3853-2, 3993. А мікропідприємництво знищується у будь-який спосіб. Мікропідприємці - це той чинник, збудник, якого боїться кожен корупціонер у владі. Адже ми вільні українці, ми самі формуємо свій порядок денний, ми сьогодні працюємо, а завтра можемо закрити і повезти салют чи шини на Майдан. І цього боїться влада.

Корупціонер, який сидить, він знає, що Майдани завжди підтримували самі ФОПи, саме вони найбільш дієві і найбільш мобільні. І з нами борються, нас знищують фіскалізацією, вимогами вести додаткову звітність у вигляді первинної документації, яка не доступна для ФОПа. Знищують тарифами, вибірковим локдауном, штрафами, поборами. Ми проти цього, ми за збереження мікропідприємництва, за право на працю, гарантоване 43 статтею Конституції України, за право на підприємницьку діяльність, для кожного українця це гарантує 42 стаття Конституції. Тільки спрощена система оподаткування та обліку і звітності, яка доступна будь-якому українцю, пенсіонеру, студенту, людині з обмеженими можливостями, і не потребує спеціальних знань, дає можливість забезпечити це право. Ми вимагаємо збереження спрощеної системи оподаткування.

Кор.: Дякую Вам за відповіді.

 

 

Нагадаємо, сьогодні у столиці був протест активістів та підприємців. Люди висловлюють своє обурення через встановлені високі комунальні тарифи. До цієї акції долучилися підприємці, які також незгодні із підвищенням комунальних платежів в Україні у час пандемії коронавірусу.

До речі, політик Олексій Давиденко висловив думку, «чим завинили всі інші бізнеси, які не можуть працювати у локдаун?». Політик впевнений, що потрібно або закрити всіх, або не виносити всім в черговий раз мозок.

Нагадаємо, раніше ми проводили пряму трансляцію протесту ФОПів. #SaveФОП протестують проти локдауну. Підприємці кілька днів займали місце на Майдані та влаштували безстрокову акцію протесту. Люди приїхали з усієї України.