Суспільство
21 січня 2021
Підлітки можуть переймати настрій своїх друзів, і негативний настрій заразніший за позитивний — дослідження
У дослідженні взяли участь 79 підлітків-музикантів 15-19 років, які гастролювали впродовж тижня за кордоном.
news-image

Дослідження науковців з Оксфордського та Бірмінгемського університетів опублікувала Американська психологічна асоціація,передає The Guardian. Про це пише hromadske.

У дослідженні взяли участь 79 підлітків-музикантів 15-19 років, які гастролювали впродовж тижня за кордоном. Учені вважають, що під час гастролей підлітки дуже багато спілкуються між собою, тому це спосіб дослідити, як вони впливають одне на одного.

Під час поїздки підлітки оцінювали в щоденнику свій настрій від 1 (поганий) до 5 (дуже хороший), зазначали стани свого настрою (веселий, сумний, захоплений, засмучений, спокійний, самотній, нервовий, нормальний, дратівливий, незадоволений собою, натхненний). Також вони вказували, з ким зі своїх однолітків спілкувалися.

Проаналізувавши записи учасників, науковці заявили, що підлітки здатні переймати як позитивний, так і негативний настрій своїх друзів, але негативний настрій впливає сильніше.

За словами науковців, попередні дослідження показували, що навпаки — позитивний настрій заразніший, а негативний пов'язаний із соціальним відстороненням. Але це дослідження не виявило жодних доказів, що засмучені підлітки відсторонювалися від інших.

Водночас підлітки толерантні до коливання настрою своїх друзів. Як пояснюють учені, буркотливі учасники дослідження були не менш популярні за своїх радісніших однолітків.

Попри те, що підліток ризикує «зловити» негативний настрій друга, він також може вплинути на нього своїм позитивним настроєм і «визволити його з біди». Науковці кажуть, що це крок до розуміння того, як надати емоційну підтримку підліткам із негативним настроєм, але для цього необхідні детальніші дослідження.

Також писали про мистецтво бути разом: 7 правил щасливого шлюбу. У щасливих родинах компроміс не означає, що хтось із партнерів приносить жертву.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про 12 ознак, що дитина досягне успіху. Ми розповімо вам про основні ознаки, що вказують на те, що в майбутньому на вашу дитину чекає успіх.

До речі, як українцям убезпечити свої стосунки у родинах в умовах замкнутого простору під час карантину, який запровадили через поширення коронавірусу, розповіла психолог Марія Фабричева.

Читайте також:Вчені виявили секрет щасливого сімейного життя