Iнтерв’ю
25 січня 2021
Ольга Стефанишина: «Пацієнти з важкими захворюваннями фактично нелегально завозять медичний канабіс з інших країн світу»
Парламентарі мають підтримати законопроєкт 4553, адже він має велику гуманітарну мету - дати можливість пацієнтам з важкими захворюваннями нормально жити, лікуватися і не страждати від болю.
news-image

Кореспондент Єдності під час протесту "Українці вимагають легалізувати медичну марихуану" поспілкувався із Ольгою Стефанишиною, громадською активісткою, експерткою у сфері захисту прав пацієнтів, народною депутаткою від партії «Голос».

Кор.: Чому в Україні необхідно легалізувати медичний канабіс? 

Ольга Стефанишина: Сьогодні під стіни ВРУ прийшли пацієнти з важкими захворюваннями, вони потребують ліків на основі медичного канабісу, це онкохворі, люди з епілепсією, з хворобою Паркінсона, посттравматичним синдромом, вони сьогодні страждають через неможливість отримання таких ліків, і фактично нелегально завозять з інших країн світу. 

Я особисто знаю маму, яка уже два роки нелегально завозить таким чином ліки для своєї дитини з епілепсією, вони допомагають їй нормально жити і спати, без таких ліків дитина дуже страждає. Тому сьогодні парламентарі мають підтримати законопроєкт 4553, адже він має велику гуманітарну мету - дати можливість пацієнтам з важкими захворюваннями нормально жити, лікуватися і не страждати від болю. 

Кор.: На Вашу думку, чому в Україні досі не відбувається вакцинація від коронавірусу?

Ольга Стефанишина: Це особистий провал міністра Степанова, який фактично завалив підготовку до вакцинації і закупівлю вакцин, ми досі не знаємо, які і коли вакцини будуть в Україні, в яких кількостях. Міністр протягом останніх півроку не робив нічого, аби ці вакцини були, не проводив перемовини, і власне тиснув на ДП "Медичні закупівлі", які сьогодні мають закуповувати ці вакцини, аби придбати їх у конкретного виробника.

Кор.: А що потрібно зробити, щоб вакцина з'явилася найближчим часом?

Ольга Стефанишина: Як мінімум, потрібно зробити чесні і відкриті перемовини з усіма виробниками світу, які сьогодні готові вийти на ринок України, дати їм доступ до ринку та закупити якісні і ефективні вакцини за кошти вже нового бюджету.

Кор.: Дякую Вам за відповіді.

 

Нагадаємо, українці вимагають легалізувати медичну марихуану. Пряма трансляція. Уже не перший рік в Україні пропонують узаконити медичне застосування канабісу.

Також ми писали, що австралійські вчені з університету Ньюкасла в Австралії вивели сорт марихуани, який може руйнувати ракові клітини, не вбиваючи при цьому лейкоцити та здорові клітини кісткового мозку. Як зазначають дослідники, на розробку модифікованого сорту канабісу науковці витратили три роки.

До речі, зе-депутат Грищук розповів про свої витрати та піцу з марихуаною. Грищук не приховує, що поки не став депутатом офіційно, живе на 30-35 тисяч гривень на місяць.