Україна
27 січня 2021
Віктор Каспрук: «2021 рік може стати останнім роком функціонування режиму Путіна»
Наростаючі протестні рухи в Російській Федерації вказують на те, що росіяни вже втомилися мовчати.
news-image

Політолог Віктор Каспрук вважає, що Кремль почало серйозно «Донбасити».

На думку автора те, що на зустрічі Тристоронньої контактної групи з'явився особисто заступник голови адміністрації Путіна Дмитро Козак, безцеремонно відсунувши повноважного представника Російської Федерації в ТКГ Бориса Гризлова, і почав вимагати прямих контактів України з ОРДЛО і виконання Мінських домовленостей, як їх бачать в Москві, свідчить, що у Путіна почали здавати нерви.

Віктор Каспрук зазначає, що коли представник країни агресора, який має високі повноваження, починає наполягати на фактичному визнанні створених Росією на окупованих територіях фейковий республік, щоб потім заявити, що в Україні йде «громадянська війна», то це говорить про зміну підходів путінського режиму. Йому потрібно швидке рішення, і звичайно ж на його користь.

Політолог робить припущення, що саме тому Дмитро Козак так нервово поводився під час зустрічі в ТКГ, що на сьогодні його головним завданням є запустити «димову завісу», щоб нею прикрити реальні наміри Кремля по Донбасу. 

Єдине, що потрібно Путіну на зустрічах в Тристоронньої контактній групі - це повна здача Україною своїх інтересів, проголошення терористів з «ДНР» / »ЛНР» сторонами конфлікту замість Російської Федерації, і визнання Криму російською територією. По всьому видно, що Росія готується до нового етапу «битви за Донбас». А Путін налаштований на переформатування ситуації на території окупованої Росією частини Донбасу. Поштовхом до цього стала нещодавня перемога Джо Байдена в президентській компанії в Сполучених Штатах", - пише Каспрук.

Політолог впевнений, що Путін поспішає і тому намагається вирішити питання з українським Донбасом до того, як у нового президента США Байдена дійдуть руки до насущних питань в Україні. Тут Москва намагається діяти на випередження, беручи України «на слабо», усвідомлюючи, що часу для маневрів у неї не залишилося.

Путін боїться дочекатися того моменту, коли Вашингтон погодиться з ідеєю залучення США до Нормандського формату, адже в такому випадку Кремлю більше не вдасться грати в ті «гри», на які Німеччина і Франція вважали за краще закривати очі. Тому, що в разі появи представників Америки на переговорах в норманської форматі, позиція Києва набуває більшої ваги і поруч з Україною з'являється її надійний стратегічний союзник", - пише автор.

Позиція Москви полягає в тому, щоб вирішити питання Донбасу, не допустивши на переговорний майданчик Сполучені Штати, зазначає Віктор Каспрук. А це можливо зробити лише тоді, якщо Кремль встигне випередити Вашингтон.

Навіть варіант перекладу окупованої частини Донбасу в статус Придністров'я Путіна зараз не влаштовує. Оскільки йому потрібно показати російському суспільству, яке перестало його підтримувати, як лідера нації, свою силу. Тут він може використовувати той фактор, що так звані «ДНР» / »ЛНР» межують з Росією і повторити те, що Кремль зробив з Кримом. «Парламенти» «ДНР» / «ЛНР» попросяться до складу Російської Федерації. А Державна Дума в прискореному порядку розгляне це «історичне прохання», і ясно, що не зможе відмовити маріонетковим республікам в включенні їх до складу Росії", - пише політолог.

Також Каспрук вказує на те, що Путінський режим почав задихатися від браку ресурсів для продовження окупації Криму і частини Донбасу, тому останнім «дембельським акордом» диктатора може стати рішення показати всім своїм політичним опонентам за кордоном і всередині Росії свою «силу».

Путіну зараз, як ніколи необхідна підтримка російського політичного класу, який дуже розчарований результатами його президентської діяльності. До того ж, йому потрібно показати своїм спільникам, що він не втратив силу і готовий взяти на себе відповідальність. Хоча в Москві прекрасно розуміють, що в разі такого нового контроверсійного рішення Російську Федерацію чекає чергове збільшення санкцій, але для Путіна, який сам загнав себе в глухий кут, зараз важливіше, як йому здається, є тактична «перемога». А про наслідки такої «перемоги» вони вважають за краще не думати. Сподіваючись хоч трохи виграти дорогоцінний час, не розуміючи, що у них його вже зовсім немає.

Тріск від починаючої розвалюватися новітньої «Російської імперії» стає все голосніше, щоб там не говорили і не робили адепти «русского міра». Все циклічно. Римська імперія, Візантійська імперія і Османська імперія були куди більш серйозними утвореннями. Але куди все поділося?", - запитує політолог.

На думку автора, у Путіна немає ніякої іншої стратегії, окрім того, як виділяти брехню, масово поширювати дезінформацію і відчувати гордість за нібито «велич Росії». 

Однак «шагренева шкіра» кола його політичного спілкування постійно звужується, і дуже скоро він буде мати контакти тільки в середовищі ЄврАзЕС - збіговисько колишніх комуністів-диктаторів, які не бажають нікому передавати захоплену владу. Хоча Путін і його злочинна камарилья окупували не тільки Крим і частину Донбасу, вони окупували і саму Росію.

Але наростаючі протестні рухи в Російській Федерації вказують на те, що росіяни вже втомилися мовчати. Тому 2021 рік може стати останнім роком функціонування режиму Путіна, якщо росіяни знайдуть в собі сили покінчити раз і назавжди", - розмірковує Віктор Каспрук.

Також повідомляли про Палац для Путіна. Історія найбільшого хабаря, - Навальний опублікував нове відео.

Зазначимо, що Байден вперше на посаді президента США поговорив з Путіним. Байден наголосив на підтримці суверенітету України.

Читайте також:Навчання під наглядом ФСБ? В Росії хочуть регулювати розповсюдження знань