Iнтерв’ю
3 лютого 2021
«З Путіним можна домовитись про гібридний мир» | Павло Клімкін
Павло Клімкін розповів про роботу з Порошенком, описав двома слова зовнішню політику Зе-команди та пригадав, як на дипломатичних перемовинах кинув в обличчя міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова стос документів.
news-image

На youtube каналі Єдність відбулася прем'єра  ексклюзивного інтерв'ю із Павлом Клімкіном у форматі програми "Ти/Ви" із Сергієм Савінцевим.

Міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін розповів про роботу з Порошенком, описав двома слова зовнішню політику Зе-команди та пригадав, як на дипломатичних перемовинах кинув в обличчя міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова стос документів.

Виявляється, раніше присутність прізвища "Клімкін" у новинах в інтернет-виданнях гарантувала значну кількість переглядів, з іншими міністрами так не було. 

Це тому, що людям важливо, що каже міністр закордонних справ у воюючій країні. А ще я завжди намагаюся говорити зрозумілою, людською мовою, а не штампами", - пояснив таку ситуацію Клімкін.

Розповів екс-міністр закордонних справ України і про те, як Порошенко запропонував стати міністром закордонних справ:

Це для мене виявилося сюрпризом, відповідальним сюрпризом", - згадує Клімкін.

Проте, у 2019 році, коли Порошенко запросив політика вступати до "Європейської Солідарності", він відмовився.

Якщо у 2014 році багато людей об'єднувалися у боротьбі за Україну та проти Росії, це ж не означає що потім і далі вони всі мали діяти в межах однієї політичної площини", - пояснив Клімкін.
З Петром Порошенком у нас були часто різні погляди, дискусії, але він завжди слухав свого співрозмовника, завжди враховував іншу точку зору. Це стосовно зовнішньої політики", - розповів екс-міністр закордонних справ України.

Поділився політик враженнями від роботи міністром закордонних справ України.

До цієї посади у мене не було такого величезного відчуття відповідальності, що від твоєї роботи багато що залежить. Я у цей час роботи намагався до політики додати емоції, щось більше зробити", - сказав Клімкін.

Відповів політик і на питання, чому Україна не стала суб'єктом міжнародної політики:

У нас багато людей живуть "совком", думають, що хтось нам допоможе. От зараз є Байден, і багато політиків вже чекають, щоб щось США нам дали. Ми навіть не периферія світова, а гірше. Порівняйте нашу економіку, освіту, інфраструктуру - це все і основна причина, чому ми не є суб'єктом міжнародної політики", - пояснив Клімкін.

Політик впевнений, що наша нація має багато переваг і шансів, порівняно з іншими, аби змінити свій статус і роль.

В українців є відчуття свободи, висока адаптивність до змін, наші люди за кордоном гарно реалізовуються", - наводить факти Клімкін.

Розповів Павло Клімкін і про сучасних політиків та перезавантаження влади.

У нас навіть на половину немає команди у жодної партії, і я так працював, з тими людьми, що були, команди не вистачає, але у нас багато класних людей, особливо молодих, з іншою ментальністю, але їм потрібно допомагати їм професійно вирости", - каже екс-міністр закордонних справ України.

На запитання Сергія Савінцева, чи буде Україна суб'єктною, Клімкін відповів, що зараз у нас суб'єктності все менше, але це потрібно взяти і зробити.

Говорили також про Будапештський Меморандум та ядерну зброю:

Вся логіка Будапештського Меморандуму була позитивною, але щоб там не було, Росія все одно б його порушила. Потрібно було домовитися, що на нашій території мають бути елементи інфраструктури і війська НАТО, але тоді владі це здавалося неможливим. Уся ця історія з Будапештським Меморандумом показує відсутність політичної волі з нашого боку" , - говорить Клімкін.

Також Павло Клімкін висловив свою думку про справу Андрія Антоненка:

Я вважаю, що йому потрібно сказати: ось докази його вини, адже його так довго уже тримають. І для чого його тримати у в'язниці. Я говорив про це Рябошапці, про свою позицію щодо цього питання", - говорить Клімкін.

 

Детально про це та багато іншого цікавого ви дізнаєтеся з ексклюзивного інтерв'ю в програмі "Ти/Ви" Сергія Савінцева з Павлом Клімкіном.

0:00 - intro

1:07 – чому прізвище Клімкін у заголовку новини давало багато кліків на неї

2:20 – як Порошенко запропонував стати міністром закордонних справ

5:06 – чому не погодився вступати до "Європейської Солідарності"

8:40 – що найскладніше у роботі очільника МЗС?

11:19 – чому Україна не стала суб'єктом міжнародної політики

21:23 – про Будапештський Меморандум та ядерну зброю

25:10 – про те, як кинув в обличчя міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову стопку документів

28:22 – чи можна з Путіним домовитись про мир?

34:34 – чому відмовився залишатись міністром закордонних справ при Зеленському

36:58 – про конфлікт з Зеленським через ноту до Росії щодо українських моряків

40:32 – про справу Андрія Антоненка

43:30 – перейшли на "ти"

44:00 – про відносини України та Китаю

46:14 – про зовнішню політику щодо Білорусі

50:40 – про Угорщину

52:10 – чи справді тесть має нагороду "за повернення Криму"

55:09 – "у мене немає бажання двічі входити у річку МЗС"

56:24 – як двома словами охарактеризувати зовнішню політику Зе-команди

Раніше ми писали, що блогер Андрій Луганський розповів про те, який Петро Порошенко поза камерами, які незручності приносить популярність в Україні та як його родину погрожували вбити "новачком".

Також стало відомо, що "нинішня влада намагається запустити російський газ на територію України. Вони знову хочуть посадити Україну в російську газову камеру". Про це розповів Арсеній Яценюк, український політик, економіст та юрист.

До речі, Борислав Береза писав, що «ми перша країна в світі, яка без вакцинації і без жорсткого карантину перемогла COVID-19». На фоні таких цифр, Борислав Береза очікує, що локдаун з 8 по 24 січня взагалі скасують.

Читайте також:Юрій Левченко: «Підвищення тарифів є відверто злочинними і грабіжницькими»