Події
8 лютого 2021
Група колекторів створювала порноконтент із зображенням клієнтів-боржників та їхніх родичів — кіберполіція
За попередніми підрахунками, група колекторів здійснила більш як 360 тисяч погроз громадянам із різних регіонів України.
news-image
Група колекторів у разі несплати позики шантажувала клієнтів фізичною розправою та поширенням порнографічного контенту — його вони створювали за допомогою фотомонтажу з зображеннями боржників.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції.

Учасниками злочинної схеми були понад 30 людей. Фігуранти створили дві фінансові компанії, що надавали кредити. У штаті працювали й колектори, які займалися шантажем клієнтів-боржників.

Зловмисники за допомогою фоторедакторів виготовляли порнографічний контент із зображенням позичальників або їхніх родичів. Далі — погрожували розповсюдити такі матеріали та вчинити фізичну розправу.

Правоохоронці провели 50 обшуків в офісах компаній, квартирах та автомобілях фігурантів. За результатами вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, серверне обладнання та «чорнові» записи. Обшуки одночасно проходили на території Київської, Харківської, Вінницької, Сумської областей та у столиці.

Справу відкрили за ч. 4 ст. 189 (вимагання) та за ч. 3 ст. 301 (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) Кримінального кодексу. Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Слідчі дії тривають.

Зазначимо, що Верховна Рада на засіданні 29 січня у першому читанні ухвалила законопроєкт, що має врегулювати взаємодію боржників і колекторів. У пояснювальній записці парламентарі зазначили, що колекторська діяльність нерідко межує із порушеннями законів, зокрема з кримінальними справами.

Раніше повідомляли, що у Києві стягувати борги за водопостачання почнуть колектори. Чому «Київводоканал» пішов на такий крок.

Також писали, що американський лікар пробачив борги своїх пацієнтів на $ 650 тисяч.

Читайте також:Анна Скороход: Левовій частині українців просто не під силу сплачувати такі високі тарифи