Події
9 лютого 2021
Роман Єрмоличев: Україна отримає підтримку Світового банку за досягнення вимірюваних показників вакцинації населення
За умови проведення вакцинації 10 млн осіб, які належать до групи ризику, Україна зможе отримати компенсацію в обсязі 30 млн дол. США.
news-image

Мінфін, МОЗ та Світовий банк напрацьовують питання можливої реалізації проекту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», відповідно до якого сума позики для України становитиме 90 млн дол. США.

Про це йшлось під час спільної наради Мінфіну та МОЗ зі Світовим банком, що відбулась 5 лютого 2021 року за участі заступника Міністра фінансів України Романа, повідомили у Мінфіні.

Мінфін підтримує ініціативи Світового банку з реалізації спільного з МОЗ проекту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні. Однак слід розуміти, що це кредитні кошти, а тому їх спрямування має бути обґрунтованим та раціональним. Окрім того, маємо максимально виконати всі зобовʼязання, щоб покращити інвестиційний мікроклімат в Україні»,‒ повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Так, було обговорено питання підтримки сфери охорони здоров’я у частині проведення вакцинації від COVID-19, що передбачає поповнення загального фонду Державного бюджету. Йдеться про те, що показником виконання буде визначено відсоток осіб групи ризику, які отримали вакцинацію від COVID-19 відповідною кількістю доз.

Отже, за умови проведення вакцинації 10 млн осіб, які належать до групи ризику, Україна зможе отримати компенсацію в обсязі 30 млн дол. США.

За результатами наради вирішено надалі продовжувати комунікацію щодо реалізації цього проекту та здійснення всіх процедур, повʼязаних із вакцинацією в Україні.

Як стало відомо, вакцина від Covid-19 не забезпечує повний або негайний захист, а це означає, що заразиться і отримати позитивний результат тесту на вірус після вакцинації все ще можливо. За даними Центрів США по контролю і профілактиці захворювань, для того, щоб вакцина подіяла, потрібно від декількох днів до декількох тижнів. Тому ви можете отримати позитивний результат ще до того, як спрацює вакцина.

До речі, нещодавно з’явилося відразу кілька досліджень, які стверджують, що коронавірус викликає безпліддя у чоловіків. Коронавірус вражає яєчка, погіршуючи якість сперми і підвищуючи ризик розвитку безпліддя. Можливо на це впливає тривала лихоманка, яка є одним із симптомів захворювання.

За словами лікаря Тараса Жиравецького, цей вірус як несподівано з‘явився так і несподівано зникне. Медик радить насолоджуватись тим що ми маємо тут і зараз. Ми насправді маємо дуже багато цінного поруч і тільки такі часи змушують нас оцінити те що ми не помічаємо.