Політика
11 лютого 2021
Корупція, олігархи та реформи: Європарламент оцінив виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС
Доповідь підтримали 526 євродепутатів, 79 парламентарів були проти, ще 71 депутат — утримався.
news-image
Європейський парламент ухвалив доповідь, у якій оцінив стан реалізації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. У ній європарламентарі оцінили реформи в Україні та перспективу членства в Європейському Союзі.

Про це пише Deutsche Welle, передає hromadske.

Так, загалом доповідь підтримали 526 євродепутатів, 79 парламентарів були проти, ще 71 депутат — утримався.

Доповідь визнає, що Україна має перспективу вступу відповідно до статті 49 Договору про ЄС і може подати заявку на набуття членства у ЄС за умови виконання всіх необхідних критеріїв.

Боротьба з корупцією

Євродепутати закликали Україну до реформ у сфері верховенства права, ефективного врядування та боротьби з корупцією. У доповіді зазначили, що "попри помітний прогрес, широко поширена корупція продовжує заважати процесу реформ».

Україна не повинна забувати той факт, що рівень політичної, технічної та фінансової підтримки з боку ЄС залежатиме від того, наскільки вона виконуватиме зобов'язання, взяті перед ЄС і його державами-членами», — наголосили європарламентарі.

Ще однією загрозою для реформ в Україні євродепутати назвали рішення Конституційного Суду, яке визнало електронне декларування чиновників неконституційним.

Європарламент визнав зусилля, започатковані президентом Зеленським і вжиті політичними акторами для відновлення законодавства та довіри до антикорупційної архітектури в Україні», — зазначили європарламентарі.

Варто зазначити, що ця фраза виявилася найбільш суперечливою у доповіді. Її підтримали 334 депутати, а 322 проголосували проти.

Водночас доповідь відверто критикує дії олігархів:

Європарламент висловлює крайнє занепокоєння неприкритими спробами приватних інтересів підірвати досягнення країни в боротьбі з корупцією та загалом у демократичних реформах, зокрема, шляхом захоплення політичної влади деякими українськими олігархами, які ослабили орієнтовану на реформи більшість у Верховній Раді».

Однак були і позитивні речі, які зауважили євродепутати у доповіді. Зокрема, перезапуск Національного агентства з запобігання корупції та винесення перших вироків Вищим антикорупційним судом, який, на думку Європарламенту, має «високі професійні стандарти». 

Також у доповіді похвалили і Національне антикорупційне бюро — на думку євродепутатів, це «можливо, найбільш ефективна антикорупційна інституція у країні».

Вибори в на окупованому Донбасі

Доповідь засуджує окупацію Криму та частини Донецької та Луганської областей Росією. У Європарламенті вважають, що коли ситуація дозволить, ЄС має запропонувати цивільну місію, яка допомагатиме зокрема і організувати місцеві вибори у Донецьку та Луганську.

Європарламент наголошує, що зараз на Донбасі важливо створити нові ділянки розведення сил, а також відкрити нові пункти в'їзду-виїзду. У доповіді зазначили, що «за нинішньої ситуації» умов для вільних і чесних виборів на окупованій частині Донбасу немає.

Як відреагували в Україні?

У Міністерстві закордонних справ України ухвалення доповіді Європарламентом привітали

Ця доповідь є не лише комплексним оглядом з боку Євросоюзу процесу імплементації Угоди про асоціацію, але й містить важливі сигнали щодо всього спектру наших відносин з Євросоюзом у контексті подальшого розвитку політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС», — зазначили у відомстві.

Там також подякували депутатам Європарламенту за засудження дій Росії у Криму та на Донбасі.

Раніше у Європарламенті розкритикували Україну за нереформовану судову систему та вплив олігархів.