Події
17 лютого 2021
На Прикарпатті запроваджують жорсткий карантин через «критичну ситуацію» з коронавірусом
Відповідне рішення ухвалено на засіданні комісії, що відбулося за участю міністра охорони здоров'я Максима Степанова та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка в середу.
news-image

Івано-Франківська обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) ухвалила рішення щодо запровадження на території регіону карантину "червоного" рівня через стрімке поширення коронавірусу. Про це повідомляє Інтерфакс Україна. 

Відповідне рішення ухвалено на засіданні комісії, що відбулося за участю міністра охорони здоров'я Максима Степанова та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка в середу.

"Ситуація щодо поширення коронавірусної хвороби залишається напруженою, а в Івано-Франківській області вона вже, я б сказав, майже критична", - заявив Ляшко на початку засідання.

Він зазначив, що керівництво області повністю виконало вимоги Міністерства охорони здоров'я, підготувавши 50% усіх лікарняних ліжок у регіоні для розміщення пацієнтів із COVID-19, при цьому 80% цих ліжок забезпечено підведенням кисню. Однак, навіть попри це, місць для пацієнтів із коронавірусом у COVID-лікарнях Прикарпаття все одно не вистачає.

"Останні 10 днів спостерігається значне зростання кількості випадків коронавірусної хвороби, і що найбільше нас лякає - госпіталізацій", - наголосив медик.

Для запобігання поширенню небезпечної хвороби в регіоні обласна комісія ТЕБ та НС ухвалила рішення щодо запровадження карантину "червоного" рівня з 22 до 28 лютого.

У цей період заклади громадського харчування можуть працювати лише навинос. Розважальні заклади, нічні клуби, кінотеатри, спортивні зали мають тимчасово припинити роботу.

Крім того, на час дії жорстких карантинних обмежень у регіоні заборонено проведення культурних і релігійних заходів, а також очне навчання учнів 5-11 класів.

"Без додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів подолати або стримати це стрімке поширення коронавірусної хвороби неможливо", - сказав Ляшко.

Члени комісії ухвалили низку рішень, спрямованих на збільшення ліжкового фонду для COVID-пацієнтів Прикарпаття, зокрема перепрофілювання кількох медзакладів для лікування хворих із коронавірусом та встановлення додаткових ліжок у медзакладах, що вже працюють із такими хворими.

Державна комісія ТЕБ та НС найближчим часом розгляне питання щодо запровадження обмежень на в'їзд та виїзд з Івано-Франківської області.

Як повідомлялося раніше, в лікарнях в Івано-Франківській області, що лікують хворих із коронавірусом, уже заповнені близько 73% ліжок, а кількість активних хворих перевищує столичні показники.

При цьому в деяких населених пунктах Прикарпаття показник заповнюваності ліжок у лікарнях для COVID-пацієнтів перевищує 90%.

Як стало відомо, вакцина від Covid-19 не забезпечує повний або негайний захист, а це означає, що заразиться і отримати позитивний результат тесту на вірус після вакцинації все ще можливо. За даними Центрів США по контролю і профілактиці захворювань, для того, щоб вакцина подіяла, потрібно від декількох днів до декількох тижнів. Тому ви можете отримати позитивний результат ще до того, як спрацює вакцина.

До речі, нещодавно з’явилося відразу кілька досліджень, які стверджують, що коронавірус викликає безпліддя у чоловіків. Коронавірус вражає яєчка, погіршуючи якість сперми і підвищуючи ризик розвитку безпліддя. Можливо на це впливає тривала лихоманка, яка є одним із симптомів захворювання.

За словами лікаря Тараса Жиравецького, цей вірус як несподівано з‘явився так і несподівано зникне. Медик радить насолоджуватись тим що ми маємо тут і зараз. Ми насправді маємо дуже багато цінного поруч і тільки такі часи змушують нас оцінити те що ми не помічаємо.