Війна
5 березня 2015
Генсек НАТО стверджує, що РФ посилила підтримку ополченців на Донбасі
Мова йде про більш ніж тисячу одиниць важких озброєнь, включаючи бронетехніку, артилерію і сучасні системи ППО
news-image

Північноатлантичний альянс останнім часом відзначає зростання підтримки з російського боку сил ополченців на сході України, заявив генсек НАТО Йенс Столтенберг під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Фінляндії Олександром Стуббом в четвер у Гельсінкі.

"Ми бачимо, що Росія значно збільшила свою підтримку сепаратистам", - сказав він.

За словами генсека НАТО, мова йде про більш ніж тисячу одиниць важких озброєнь, включаючи бронетехніку, артилерію і сучасні системи ППО. Як підкреслив генсек, ця техніка "могла бути поставлена ​​тільки Росією".

Крім цього, Столтенберг заявив, що Росія навчає сили ополченців, а російські військовослужбовці присутні на території України.

При цьому генсек пояснив, що у своїх твердженнях НАТО спирається на дані розвідки, а також на матеріали з відкритих джерел, включаючи інформацію від спостерігачів ОБСЄ.

Столтенберг закликав Росію відвести свої війська з території України і вплинути на ополченців для того, щоб вони дотримувалися угоди про припинення вогню.

"Спроба розширення територій з боку сепаратистів буде прямим порушенням мінських домовленостей - і буде неприйнятною дією в очах міжнародної спільноти", - сказав він.

Столтенберг заявив, що підтримає посилення санкцій відносно Росії у разі порушення ополченцями режиму припинення вогню на сході України. При цьому він констатував, що режим припинення вогню на сході України, хоча і "носить крихкий характер, але в цілому дотримується".