Економіка та бізнес
6 березня 2015
"Газпром" хоче збільшити транзит газу в Європу через Україну на 58%
При цьому, допустимі відхилення добових обсягів від середньодобового складають 4-5%
news-image

Заявка на транзит газу в ЄС збільшена "Газпромом" майже на 58% протягом однієї доби, повідомляє НАК "Нафтогаз".

"Нафтогаз" завив, що виконає збільшену заявку "Газпрому ", хоча останній не подав додатковий обсяг газу за 36 годин і не має резерву газу в українських ПСГ, пише Є | Єдність.інфо.

Так, ВАТ "Газпром" звернулося до НАК "Нафтогаз України" із заявкою на транзит 174,3 млн куб. м газу на 6 березня 2015 р. Заявка на попередній день, 5 березня, становила 110,3 млн куб. м.

Згідно з технічною угодою між сторонами, допустимі відхилення добових обсягів від середньодобового складають на ГВС Ужгород не більше ± 4,5%, а на інших пунктах прийому газу на західному кордоні України - не більше ± 6,5%. Якщо заявка "Газпрому" перевищує зазначені вище допустимі відхилення, російська компанія повинна забезпечити наявність власного газу в ПСГ України для компенсації такого перевищення або поставити додатковий обсяг газу за 36 годин до передбачуваного виконання заявки.

"Газпром" не зберігає газ в українських ПСГ і не поставив таких додаткових обсягів газу. У випадку, якщо Газпром не компенсував перевищення допустимих відхилень одним із двох зазначених у контракті способів, українська сторона не несе відповідальності за виконання такої заявки. Тим не менш, Нафтогаз має намір виконати заявку на 6 березня в повному обсязі.