Україна
9 березня 2015
Сьогодні в обігу з’явилися нові 100 грн
У Нацбанку запевняють, що нові банкноти мають вдосконалену систему захисту.
news-image

Національний банк України (НБУ) повідомив про запуск в обіг купюри номіналом 100 грн зразка 2014 року, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на ЛігаБізнесінформ.

Відповідний лист НБУ напередодні розіслав українським банкам. Нова купюра буде запущена в обіг з 9 березня 2015 в День народження Тараса Шевченка.  

"Установити, що банкноти номіналом 100 грн зразка 2014 є законним платіжним засобом на території України і обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів. Вони функціонують в обігу разом з банкнотами номіналом 100 грн зразка 1996 і 2005 років", — сказано в тексті листа.

У Нацбанку запевняють, що нові банкноти мають вдосконалену систему захисту. Так, один з них — «віконна» захисна стрічка — полімерна стрічка коричневого кольору з яскраво вираженим кинематическим ефектом. Стрічка містить зображення числа "100″ і графічного знака гривні. При зміні кута нахилу банкнот змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки.Крім того, на купюрі розміщений оптично змінний елемент SPARK, який, при зміні кута нахилу банкнот, забезпечує поступові переходи від золотистого кольору зображення до зеленого.

Читайте також: Гонтарєва повернулася з Ради "натхненною" і відкидає чутки про відставку