Економіка та бізнес
12 березня 2015
Росія побудує газопровід в Македонії замість "Південного потоку"
Вартість будівництва джерела оцінюють в 75 млн доларів
news-image

Компанія "Стройтрансгаз" російського олігарха Геннадія Тимченка розпочинає будівництво ділянки газопроводу між населеними пунктами Клечовце і Неготино у Македонії, який може забезпечити постачання російського газу в Східну Європу через Туреччину замість закритого "Південного потоку". Про це інформує Є | Єдність.інфо із посиланням на Європейську правду.

Будівництво першої черги магістрального газопроводу довжиною 61 кілометр має зайняти трохи більше року. Надалі трубопровід планується продовжити ще на 60 кілометрів на південь і з'єднати з газотранспортною системою Греції.

Вартість будівництва джерела  оцінюють в 75 млн доларів, з яких Македонія заплатить тільки 15 млн доларів, а решта буде профінансована за рахунок боргу колишнього СРСР перед Югославією.

Раніше будівництво газопроводу Клечовце-Неготино планувалося в рамках проекту South Stream, який міг збільшити поставки російського газу в Македонію в обхід українського транзиту. 

Олігарх Генадій Тимченко потрапив під санкції США як один із найближчих соратників російського президента Володимира Путіна рік тому після анексії Криму Росією. Є думка, що претензії до "Південного потоку" з боку ЄС могли частково пояснюватися участю Тимченка у проекті.

Нагадаємо, про відмову від будівництва "Південного потоку" було заявлено 1 грудня під час візиту до Туреччини президента РФ Володимира Путіна. Згодом російська влада офіційно повідомила Єврокомісію про відмову від реалізації цього проекту.

Читайте також: "ЛНР" перекрила постачання газу на підконтрольні Києву райони Луганщини