Світ
12 березня 2015
Чехія запідозрила російських дипломатів у шпіонажі
Контррозвідка Чехії виявила «надзвичайно високе» число шпигунів серед персоналу російського посольства
news-image

Служба інформації і безпеки Чехії запідозрила трьох російських дипломатів, які працювали в Празі, в шпигунстві. Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на Lidovky.cz.

За інформацією інтернет-порталу, росіяни були змушені залишити країну, оскільки їм не продовжили дозвіл на перебування в Чехії.

Відзначається, що Росія у відповідь заборонила перебування на своїй території співробітника чеського посольства в Москві, а також відмовила в акредитації ще одному дипломату.

Чеський МЗС та Служба зовнішньої розвідки Росії відмовляються коментувати цю ситуацію.

Наприкінці жовтня 2014 року повідомлялося, що контррозвідка Чехії виявила «надзвичайно високе» число шпигунів серед персоналу російського посольства. Точні цифри кількості людей, запідозрених у зв'язках зі спецслужбами, не наводились.

«Російська і китайська розвідки відправляють своїх співробітників в посольства, де ті працюють під прикриттям. У 2013 році число таких людей в російському посольстві було надзвичайно високим. Це робиться для того, щоб захищати економічні інтереси Росії в Чехії », - повідомляється в доповіді відомства. При цьому наголошується, що інші агенти приїжджали до Чехії під виглядом туристів, учених і бізнесменів.

У 2006 році чеська контррозвідка оголосила про розкриття російського шпигуна. Він намагався отримати доступ до секретних документів НАТО. Розвіднику запропонували залишити країну і довічно заборонили в'їзд до Чехії.

Читайте також:Над нами сміються, бо українські дипломати не можуть створити доказів російської агресії - Яременко