Політика
13 березня 2015
У МЗС РФ заявили, що анексія Криму і агресія на Донбасі не є порушенням Будапештського меморандуму
У МЗС РФ заявили, що РФ не порушувала Будапештський меморандум, не анексувала Крим, а також не має ніякого відношення до військових дій на Донбасі.
news-image

Про це заявив офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич у інтерв'ю, розміщенному на офіційному сайті МЗС РФ передає Є | Єдність.інфо.

"Бажаючим поспекулювати на тему про нібито порушених Росією зобов'язань по Будапештському меморандуму - хотілося б рекомендувати для початку хоча б просто прочитати текст цього документу. Росія в цьому документі підтвердила щодо України зобов'язання не застосовувати і не загрожувати застосуванням ядерної зброї проти будь-якої держави-учасниці Договору про нерозповсюдження. Під сумнів сумлінне виконання даного зобов'язання, наскільки нам відомо, ставив хіба що колишній міністр оборони України. Нікому більше цього в голову не приходило. Так що будь-які спроби якимось чином пов'язати українські події з ДНЯЗ (Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - ред.) свідомо неспроможні і несумлінні ", - заявив він.

За словами Лукашевича, "ті, хто дозволяють собі інсинуації на цю тему, фактично самі розхитують встановлений Договором режим".

"У меморандумі ми також зобов'язалися утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України. І це положення повністю дотримано. Ні напередодні, ні в ході прийняття населенням Криму і Севастополя доленосних рішень про статус півострова жодного пострілу на його території не прозвучало. Переважна більшість населення Криму і Севастополя шляхом вільного волевиявлення реалізувало право на самовизначення, і Крим повернувся до Росії ", - зазначив дипломат.

Лукашевич також заявив, що ті, хто намагається "приписати" РФ військове втручання в події на Південному Сході України, "досі не представили жодного переконливого доказу".

"При цьому, ні в Будапештському меморандумі, ні в якому-небудь іншому документі Росія не брала на себе зобов'язань примушувати частини України залишатися в її складі проти волі місцевого населення. Втрата Україною територіальної цілісності стала результатом складних внутрішніх процесів, до яких Росія і її зобов'язання по Будапештському меморандуму відношення не мають ", - резюмував він
Читайте також: "Все, що я вмію робити - це біль і ненависть. Тому що я – російський окупант" (відео)