Суспільство
15 березня 2015
Система освіти в Україні недосконала. Учні українських шкіл занадто перевантажені
Українські вчені провели дослідження і довели, що система освіти в Україні потребує змін
news-image

Вчені Національної академії педагогічних наук України за участю вчених з Національної академії медичних наук нещодавно провели аналіз освітніх документів та навчально-методичного забезпечення освітньо-виховного процесу повідомляє Єдність.інфо з посиланням на статтю для ZN.UA Василя Кременя, президент Національної академії педагогічних наук України, президент товариства "Знання" України, академіка НАН і НАПН України.

Вчені прийшли до висновків про необхідність змін у системі освіти., Як зазначає автор, всі складові нормативної бази змісту освіти (стандарти, навчальні плани і програми) вимагають перегляду, оскільки страждають надмірним обсягом навчального матеріалу, перевантажені другорядним або таким, що не відповідають віковим пізнавальним можливостям учнів.

За результатами наукового аналізу, особливо гостро проблема перевантаження учнів постає в початковій школі, де надмірність навчального матеріалу перевищує гранично допустимі санітарні норми.

На думку Кременя, треба припинити практику впровадження навчальних програм і підручників без належної педагогічної апробації, що відбувається в українській школі протягом останніх років.

"На нашу думку, для наближення профільного навчання до освітніх потреб старшокласників необхідно різко скоротити кількість предметів інваріантної (обов'язкової) складової частини змісту, звівши його, максимум, до восьми предметів (замість близько 20 досліджуваних сьогодні), віддаючи пріоритет спецкурсів і факультативів на вибір учнів ", - пише Кремень.

Подальшим кроком демократизації освіти, на його думку, має стати делегування вчителям можливості створення навчальних програм з предмета. Саме такий підхід демократизує освітній процес і наблизить його до учнів.