Світ
16 березня 2015
В Іраку зруйнована могила Саддама Хусейна
Бойові дії за місто Тікріт між бойовиками угруповання «Ісламська держава» і іракськими військовими
news-image

Могила колишнього лідера Іраку Саддама Хусейна зруйнована в результаті боїв за місто Тікріт між бойовиками угруповання «Ісламська держава» (ІГ) і іракськими військовими, повідмляє Є | Єдність.інфо з посиланням на Associated Press.

Активні зіткнення почалися в районі Тікріта в неділю, 15 березня, на тлі заяви командування ЗС Іраку, що вони збираються встановити контроль над містом протягом 48 годин. Бої в основному йдуть на півночі і півдні від нього.

Найбільш масованій атаці піддалося рідне село Хусейна Уджа (Ouja), оскільки саме там знаходиться його могила. Бойовики встановили навколо мавзолею міни і вибухові пристрої, щоб зробити пастку для урядових сил, зазначив він. За свідченнями очевидців, від могили залишилися тільки опорні колони. Крім того, пропали і портрети Хусейна. Тепер замість них висять шиїтські прапори.

У листопаді 2014-го терористи «Ісламської держави» знищили місце поховання батька Саддама Хусейна в Тікріті. Місто знаходиться під контролем ІГ з червня 2014 року.

Саддам Хусейн, який був при владі в Іраку з 1979 року, повалений в квітні 2003-го в результаті американського вторгнення, але сам диктатор переховувався до грудня того ж року. У 2006 році він визнаний винним у злочинах проти людяності і засуджений до смертної кари через повішення. Вирок був приведений у виконання 30 грудня 2006.

Читайте також:Мобілізовані журналісти стануть прес-офіцерами