Спорт
17 березня 2015
В російській легкій атлетиці майже всі приймають допінг
Німецький телеканал ARD випустив в ефір документальний фільм "Таємний допінг: як Росія готує своїх чемпіонів"
news-image

На початку грудня німецький телеканал ARD випустив в ефір документальний фільм ("Таємний допінг: як Росія готує своїх чемпіонів") про систематичне застосування допінгу російськими легкоатлетами, в якому, зокрема, колишній співробітник РУСАДА і допінг-офіцер Віталій Степанов зізнався, що допомагав вживати допінг своїй дружині Юлії (бігунці на 800 м, учасниці чемпіонату світу-2011).

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на LB.ua.

Також Степанов заявив, що практично всі російські спортсмени вживали заборонені препарати:

"Ми познайомилися з Юлею в 2009 році на чемпіонаті Росії в Чебоксарах. Я тоді як співробітник РУСАДА проводив освітню вікторину Outreach. Пам'ятаю, єдиний хто не зайшов до нас у павільйон, був головний тренер Маслаков - не захотів, як його не вмовляли. Взагалі, там всі говорили, мовляв, ніхто нічого не приймає, а я радісно вірив. Через кілька тижнів у нас з Юлею було перше побачення. Я дурний, вона дурна, от ми і почали відразу правду один одному говорити. Я себе тоді повним ідіотом відчував. Ні, я, звичайно, і до Юлі розумів, що щось відбувається, але не настільки...", - розповів чоловік.

За його словами, його дружина ще не входила в основу збірної і теж всього не знала. Наприклад, що на чемпіонаті Росії теж можна бігти "брудною". Це потім, в 2011-2012 роках, їй почали говорити: роби так, а за допінг-контроль "на Росії" не хвилюйся...

"У підсумку на тому побаченні вона розповіла, що приймають всі, буквально всі. Можливо, тільки окрім Юрія Борзаковського", - розповів Степанов.
"Після того, що мені розповіла Юля, я зрозумів, що я - "біла ворона", і нікому не потрібен зі своїми поглядами. Я просто навіть не розумів, куди можна звернутися, щоб спробувати щось виправити, і ВАДА виявилася єдиною організацією, до якої я не втратив довіри", - додав він.